Despre dieta Dukan – Informatii utile

Dieta Dukan, creata de doctorul Dukan, este prezenta inca din anul 2000 in Franta ( unde este cunoscuta ca regimul Dukan), dar in ultima perioada a fost pusa la pamant in restul lumii. Dietele nu devin populare in mod rapid daca nu ajuta oamenii, deci trebuie sa faca ceva ca sa ajute oamenii. Dieta promite o scadere eficienta in greutate in timpul unei faze de “atac”, care are menirea de a “soca” corpul, ceea ce duce la succes in procesul de slabire. Dieta are anumite similaritati cu dieta Atkins.

Ce implica dieta Atkins si cum e similara cu dieta Dukan?

Acesta e doar un sumar al dietei, care o sa necesite mult mai multe detalii daca chiar vrei sa urmezi aceasta dieta. In fiecare faza, poti manca cat vrei, cu conditia sa te limitezi la anumite mancaruri.

In faza 1 din dieta Dukan ( cunoscuta ca si faza de atac), mananci numai alimente bogate in proteine si fara grasime si bei multa apa ( sau alte bauturi lipsite de calorii). Pe langa alimentele bogate in proteine, trebuie sa consumi si tarate de ovaz ( aproximativ o lingura si jumatate in fiecare zi) si sa faci miscare 20 de minute de miscare zi de zi.

Dupa 5 zile ale fazei de atac, treci in faza a doua ( cunoscuta ca si faza de croaziera), care trebuie sa dureze cateva luni de zile ( in functie de cat trebuie sa pierzi in greutate), pana ajungi la greutatea ideala.  In aceasta faza, alternezi zilele in care mananci numai alimente bogate in proteine cu zile in care mananci alimente cu proteine si legume ( fara legume bogate in amidon). De asemenea, continui consumul de tarate de ovaz (2 linguri pe zi), sa bei multa apa si sa faci miscare si exercitii fizice ( cel putin 30 de minute de mers pe jos in fiecare zi).

Citeste mai multe despre faza de croaziera din dieta Dukan.

In faza a treia din dieta Dukan, cunoscuta ca si faza de Consolidare, scopul este sa iti mentii pierderea in greutate. Aceasta faza adauga niste fructe in meniu, 2 felii de paine integrala si niste branza, precum si o masa de “celebrare” in fiecare saptamana. In faza a patra ( cunsocuta ca si faza de Stabilizare), te poti intoarce la alimentele preferate, sperand ca ai preluat cateva din obiceiurile de a manca sanatos, trebuind sa urmezi doar una din regulile dietei Dukan: in fiecare saptamana, trebuie sa dedici o zi alimentelor bogate in proteine.

tarate de ovaz in dieta dukan

foto de la Laura

Avantaje in dieta Dukan:

  • Includerea taratelor de ovaz in alimentatie te face sa te simti satul si satisfacut. Acestea sunt, de asemenea, foarte bune pentru sanatatea inimii si contra constipatiei.
  • Include activitatea fizica zi de zi pentru controlul greutatii si o stare mai buna de sanatate
  • nu exista controlul portiilor in Dieta DUKAN
  • incurajeaza consumul de produse lactate cu continut scazut de grasimi ( spre deosebire de dieta Atkins, in care poti manca cate grasimi vrei)

Dezavantaje in dieta Dukan:

  1. regulile stricte ar putea sa ii sperie pe unii oameni si sa faca dieta greu de urmat
  2. prin reducerea aportului de alimente in primele faze, o sa duci lipsa unor substante nutritive esentiale
  3. un aport asa de scazut de carbohidrati o sa cauzeze o senzatie de oboseala si slabiciune, o respiratie urat mirositoare, gaze si constipatie, datorita aportului scazut de fibre. Apropo de constipatie, uite aici cateva informatii.
  4. plictiseala, frustrarea si pofta de dulce, datorita aporturilor scazute
  5. costul ridicat al alimentelor bogate in proteine ar putea sa ii faca pe unii oameni sa renunte.  Vezi cat costa pieptul de pui de exemplu la Mega Image, sa-ti poti face o imagine.
Concluzii cu privire la dieta Dukan. Este eficienta?

Nu exista nici un dubiu ca dieta Dukan functioneaza initial, intrucat consumul de carne prezinta o limitare proprie pentru aportul total de calorii. Totusi, restrictia in privinta alimentelor ce pot fi consumate poate sa ii sperie pe unii oameni ce ar dori sa urmeze dieta, chiar daca e vorba doar de schimbari pe termen scurt. A doua faza are o durata variabila, in functie de cata greutate trebuie pierduta, ceea ce poate fi de speriat pentru unii oameni, intrucat limiteaza aportul anumitor substante nutritive.

Dieta Dukan nu te invata regulile de baza ale unei diete echilibrate, care sa asigure intretinerea unei greutati constante pe termen lung. Nu invata oamenii sa aleaga mancaruri sanatoase sau sa reduca portiile de mancare pentru a-si pastra silueta. Dieta DUkan Dukan recunoaste nevoia de suport si motivare pentru aceasta dieta, lucru care e necesar pentru orice dieta si chiar si pentru hranirea sanatoasa de zi cu zi.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA ImageChange Image