Experienta pe santier

Dupa cum spuneam, pe 24 septembrie am vost voluntara, alaturi de bloggerii din Cluj, pe santierul din Apahida, unde de un an se construieste locuinta familiei Moldovan.

Ni s-au dat caschete de protectie, un tricou si haidem la treaba….dar nu inainte sa ne prostim un pic, specific, nu?

Pentru prima data in viata mea am pus mana pe o bidinea si pe unealta aceea cu care intinzi gletul sau tencuiala decorativa pe pereti (chiar am uitat cum se numeste).  Ne-am miscat destul de bine pentru niste oameni care sunt obisnuiti mai mult sa tasteze :) Dar cea mai talentata persoana dintre toti a fost Prea-Talentata Oana Olaru-Zainescu, care ne-a uimit cu rapiditatea si calitatea muncii sale :)Bravo Oana!

Voluntarii de la Habitat for Humanity au fost deosebit de draguti cu noi, am glumit impreuna, am lucrat in echipa si am facut o treaba, sper eu, buna.

Am aflat despre activitatile Habitat din Cluj si internationale, care este misiunea acestei organizatii non-gurvernamentale: sa elimine locuintele saracacioase si sa sprijine familiiile cu un venit mic in aceasta privinta.

Beneficiarii Habitat nu primesc o locuinta gratis, ci trebuie sa se implice atat fizic cat si financiar. Rata acordata ONG-ului Habitat este una relativ mica, in functie si de venitul familiei in cauza, dar care intra in sistemul de finantare al altei locuinte, astfel creandu-se un cerc sustenabil de finantare. Beneficiarii Habitat vor deveni si ei la randul lor voluntari mai departe, pentru a ajuta si alte familii. Astfel l-am cunoscut pe Vio, seful nostru de santier, care parea ca se pricepe la toate.

Un alt lucru interesant este cat de multi voluntari straini sunt dornici sa vina si sa se implice in acest proiect. Pe langa acestia mai sunt si echipe de angajati care vin pentru team-building cu caracter de responsabilitate sociala, un gest foarte frumos as spune eu.

Din pacate birocratia tipic romaneasca impiedica mutarea familiei Moldovan in locuinta care ar putea fi finalizata pana la iarna, deoarece nu este facilitata racordarea la utilitati. Cum este posibil ca atatia voluntari sa vina si sa termine  o casa intr-un timp scurt si familiile nevoiase sa nu poata sa beneficieze de locuinta lor? Of…

Un alt lucru pe care nu il staim despre acest ca acest ONG se implica si in reparatii, lucrari incrementale si renovari, consultanta tehnica, educatie financiara si construirea de case ecologice.

Pana in acest moment, Habitat for Humanity Cluj a realizat:

  • ajutorarea a 278 de familii
  • a adunat un numar de voluntari de pe toate continentele- 2.7000 la numar
  • au fost contruite 5 comunitati

Dar sa revenim si la am mai facut noi pe santier. Dupa munca depusa am mancat cu pofta pizza si zacusca doamnei Moldovan care a fost cereasca! Daca stiam ca va aduce zacusca prima data, nu mai mancam si altceva:)

Am continuat munca in interiorul casei unde am masurat si taiat rigips, in timp ce altii dintre noi il montau pe pereti si tavan.

Intr-un final oboseala ne-a ajuns si am incheiat ziua lucrativa facand poze de grup si primind diplome.

Pozele si alte detalii puteti sa gasiti si pe pagina lor de facebook.

M-am simtit foarte bine, ma bucur ca am putut sa contribui la o astfel de activitate si le multumesc celor de la Habitat ca ne-au trimis invitatia asta.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA ImageChange Image