Prieteni pe viata sau prieteni ..deloc?

E un lucru bine stiut faptul ca prietenia este mai fragila si mai delicata decat o floare. Are nevoie de lumina, caldura, apa, pamant proaspat. Oricat de ciudata ar parea comparatia pentru unii, sau banala pentru altii, o prietenie trebuie “intretinuta”. Dar uneori, chiar si atunci cand e “intretinuta” se poate termina.

Ce e de facut?

Poti incerca sa gasesti motivele care au dus la terminarea prieteniei, poti incerca sa gasesti solutii sau poti merge mai departe.

Cauzele pentru terminarea unei prietenii?

Sunt nenumarate, sunt ale fiecaruia. As putea incerca sa fac o lista, dar nu ar avea prea mult rost. Pentru fiecare sfarsit de prietenie poate exista un motiv diferit, o situatie diferita, o cauza aparte, un context nefavorabil. Cine e de vina? Cine e de acuzat? Acestea sunt intrebari ale caror raspunsuri sunt greu de gasit. Poate esti tu, poate celalalt, sau poate o a treia sau o a patra persoana, sau poate pozitia sociala, starea civila, familia, locul de munca, distanta. Toate aceste aspecte sunt insa relative si functioneaza diferit de la persoana la persoana.

Exista prietenie?

Exista prietenie adevarata? Si mai ales, exista prietenie in secolul XXI, cand stim foarte bine sa ne urmarim interesul personal, cei mai multi dintre noi, afirmand macar o data in viata ca “scopul scuza mijloacele”? Suntem oare modelati incat sa nu mai avem incredere, sa fim sceptici, sa credem ca nimanui nu-i pasa decat de sine?

Exista prieteni adevarati sau doar prieteni pentru mers la film, prieteni pentru mers in club, prieteni pentru orice, mai putin pentru suflet? “Prieteni” poti gasi oriunde, dar  poti numi macar pe unul “prieten adevarat”? Prieten pe care l-ai putea deranja noaptea tarziu pentru o neliniste sufleteasca de a ta, pentru a-ti fi alaturi atunci cand ai o problema, pentru a se stradui sa iti gaseasca cele mai potrivite sfaturi si raspunsuri?

De ce doar prieteni “sezonieri”?

Din cauza schimbarii intereselor? Deodata te intereseaza altceva, vrei alt tip de persoane in jurul tau, pentru ca avem nevoie de oameni care sa ne stimuleze in functie de activitatile pe care le intreprindem, de job-ul actual, de interesele de actualitate.

Sau poate pentru ca se schimba situatia familiala. Apar copii, un job nou, mai solicitant sau poate ca apare, de ce nu, invidia.

Un prieten adevarat se poate bucura sincer atunci cand tie iti merge bine, chiar daca lui, nu.

Asadar, daca prietenia s-a terminat fara explicatii, certuri sau evenimente care sa te lamureasca intr-un fel sau altul inseamna ca nu e cazul sa iti faci procese de constiinta, sa te framanti, sa te intrebi pentru a nu stiu cata oara unde ai gresit. E cazul sa mergi mai departe numai cu amintiri placute. Lucrurile se vor aseza de la sine si poate ca vei incepe sa asimilezi acest tip de prietenie, singurul pe care multe persoane pot sa il ofere. Totusi, chiar daca vei ajunge sa il intelegi si sa il iei ca atare, nu adopta si tu acelasi mod de “a fi prietena”.