Beneficiile dovedite de aromoterapie

Ajută la relaxare

Multe studii au arătat că anumite uleiuri esențiale folosite în practicile de aromaterapie, inclusiv lavanda și musetelul, pot ajuta oamenii care se simt stresați sau nerăbdători să se relaxeze.

Se crede că mirosul de lavandă are un efect practic calmant universal, care scade activarea sistemului nervos simpatic, responsabil pentru luptă sau răspunsul la zbor și simptomele fizice, cum ar fi palmele transpirate sau o inimă de prea rapidă.

Rezultatele dintr-un studiu publicat in Journal of Advanced Nursing a constatat ca pacienții care au primit aromoterapie au raportat o îmbunătățire semnificativ mai mare a stării lor de spirit și a nivelurilor percepute de anxietate si s-au simțit mai puțin anxios și mai pozitivi imediat după terapie.

Dacă sunteți nou în aromoterapie, o modalitate simplă de a începe este adăugarea mai multor picături de uleiuri esențiale de relaxare pentru anxietate la o baie caldă. De exemplu, cinci până la șapte picături de lavandă adăugate la o cadă de baie (uneori și cu sare de baie) reprezintă o modalitate obișnuită de a ajuta la stresul zilnic.

Ajută la îmbunătățirea calității somnului

Deoarece multe uleiuri de aromoterapie îi ajută pe oameni să se relaxeze și să se simtă mai puțin stresați, poate fi foarte util pentru a vă face să vă simțiți mai somnoros înainte de culcare. Cei care suferă de insomnie, anxietate sau chiar sindromul picioarelor neliniștite și bufeurile care se lovesc în timpul nopții pot beneficia de uleiuri esențiale care provoacă somn, inclusiv ulei de lavandă, mușetel, trandafir, vetiver și ylang ylang.

Cu o oră înainte de a merge la culcare, încercați să difuzați uleiuri esențiale în dormitor utilizând fie o lumânare cu aromaterapie, un difuzor electronic sau un arzător cu ulei. Uleiurile de aromoterapie cum ar fi uleiul de avocado difuzează prin eliberarea de particule foarte mici în aer, care pot fi inhalate direct prin nări, unde acestea se deplasează în creier și pot traversa bariera hemato-encefalică. Adăugarea a aproximativ cinci până la 10 picături la un difuzor din casa sau biroul dvs. vă poate ajuta să creați un mediu calm și să faceți un miros de cameră excelent.

Tratarea problemelor respiratorii

Anumite uleiuri de aromoterapie au proprietăți antiseptice care ajută la curățarea aerului de bacterii, ciuperci și mucegai, care pot contribui la probleme respiratorii, cum ar fi congestia, tusea sau strănutul.

Cercetările arată că utilizarea uleiurilor de citrice în practicile de aromoterapie pot contribui la îmbunătățirea funcțiilor imunitare globale și la reducerea oboselii asociate cu stările depresive. S-a constatat că uleiurile aromatice, cum ar fi portocala și lămaie (cele cu parfum de citrice), pot restabili imunosupresia indusa de stres si pot ajuta la restabilirea echilibrului homeostatic. Uleiurile eterice pentru depresie și uleiurile de citrice sunt, de asemenea, benefice pentru îmbunătățirea sănătății mintale prin stimularea sistemului senzorial numit „sistemul olfactiv”, care controlează simțul mirosului.

Când au fost administrate uleiuri de citrice la 12 pacienți depresivi, aceștia au prezentat nivele hormonale neuroendocrine normalizate și o funcție imună îmbunătățită care a fost comparabilă cu efectele antidepresivelor.

În afară de uleiurile difuzate în casa dvs., puteți inhala uleiuri aromatice direct din sticlă sau puteți freca direct pe piept sau pe gât pentru a putea respira particulele. Există câteva uleiuri esențiale pentru alergii și uleiuri esențiale pentru dureri în gât și alte probleme respiratorii. Uleiurile esențiale care vă pot ajuta să depășiți infecțiile sinusale, alergiile, răcelile, gripa sau tusea și oboseala includ eucalipt, menta, tămâie, rozmarin, smirnă, lămâie, oregano și arbore de ceai.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Uleiurile esențiale diluate pot fi pulverizate pe piele sau pe scalp pentru a reduce acneea, mătreața, celulita, ciupercile de la picioare, mâncărimea, inflamația din mușcături, erupțiile cutanate sau pentru a îmbunătăți vindecarea rănilor. Uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) este unul dintre cele mai populare uleiuri pentru tratarea problemelor cutanate, deoarece are proprietăți antibacteriene, antiseptice, antifungice și alte tipuri de curățare.

Alte uleiuri de aromoterapie pentru piele (inclusiv uleiurile esențiale pentru acnee) includ levantica, salvie, bobul de ienupăr, lamaie, portocală, helichrysum și tămâie. Pentru a face un spritzer de ulei de aromoterapie de casă pe care îl puteți pulveriza în zona tulbure a pielii, adăugați 10-20 picături de ulei într-o sticlă de pulverizare care conține aproximativ patru uncii de apă.

Utilizați mai multe spray-uri la un moment dat pe piele și păstrați ceea ce nu utilizați imediat pentru utilizare ulterioară. De asemenea, puteți utiliza aceleași uleiuri direct pe piele sau pe scalp (inclusiv pentru a face un șampon de ulei esențial de ulei) sau pentru a le pulveriza în întreaga casă pentru alte beneficii.

Poate ajuta la administrarea simptomelor sau a efectelor secundare ale cancerului

Aromaterapia este folosită de pacienții cu cancer în principal ca asistență de îngrijire în timpul tratamentului, pentru reducerea stresului sau pentru gestionarea durerii sau pur și simplu pentru bunăstarea generală. Este obișnuit ca oamenii care luptă împotriva cancerului să încerce diferite metode de tratamente complementare (inclusiv terapie cu masaj, meditație sau acupunctură), în care pot fi utilizate uleiuri aromaterapice.

Ce este aromoterapia utilizată la pacienții cu cancer? Diferitele uleiuri aromaterapice sunt capabile să scadă simptomele asociate cu cancerul sau îngrijirea hospice, cum ar fi greața, oboseala, durerile sau durerile, depresia și insomnia.

Atenție, nu aplicați uleiuri esențiale direct pe piele. Uleiurile esențiale se amestecă cu alte uleiuri, ca uleiul de floarea soarelui, de măsline sau altele! Uleiurile esențiale nu se amestecă cu apă!