Esentialism – concentreaza-te pe ce conteaza cu adevarat

Recent am rasfoit cartea “Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less” scrisa de Greg McKeown si o recomand din tot sufletul. Pe scurt, autorul ne aminteste ca noi nu trebuie sa avem tot sau sa facem de toate ci, mai degraba, ne indeamna sa ne concentram doar pe lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru noi, elimindu-le pe toate celelalte.

El sustine ca neadaptarea la acest mod de gandire ne poate distrage de la ceea ce ne dorim din tot sufletul si, desi vom avea cate un pic din toate, o sa ne lipsim exact de acel lucru esential unei vietii implinite.

Ajungem astfel la ideea ca pentru a afla ce ne dorim cu adevarat si a incerca sa ne implinim acest vis tine in totalitate de noi.

Mai mult, McKeown subliniaza faptul ca nu avem suficient timp sa spunem “da” tuturor dorintelor noastre sau ale celor din jur astfel incat devine imperativ sa ne raspundem la intrebarea: DE CE SUNTEM AICI?

Gasim in tabelul de mai jos cateva diferente dintre modul de gandire si actiune in esentialism versus non-esentialism, lucruri care sunt la indemana noastra sa le schimbam daca vrem sa incercam acest mindset:a

Eu inca imi caut raspunsul la intrebarea “de ce sunt eu aici?” dar, chiar daca nu l-am gasit pana acum, continui sa-mi adresez intrebarea pentru a-mi prioritiza activitatiile intr-o zi incarcata. E un exercitiu care are puterea de a pune lucrurile intr-o lumina noua si asa ne aducem aminte sa ne concentram pe lucrurile cu raza lunga versus lucrurile mici si multe dar care doar ne fac sa ne simtim ocupati fara a ne da si sentimentul ca am realizat ceva important pentru noi, pentru familiei, pentru compania la care lucram, pentru clienti etc.

O altă carte interesantă pe care o recomand este Sticletele, de Donna Tarrt. Cu toate că este foarte diferită de aceasta, pur și simplu m-a captat.