Schimbarea de scutece – provocare sau plăcere?

Schimbarea de scutece poate fi o provocare dar poate fi și o plăcere. Cum faci să devină o provocare plăcută? Eu cred că experiența ta ca mamă dar și cunoștințele acumulate poate transforma provocarea în plăcere.

Am trăit cu toți o realitate pe care nu ne-o putem imagina în urmă cu un an. Defapt nu ne-o putem imagina niciodată. Toată lumea s-a întors cu susul în jos și nimeni nu mai știa ce e sigur pentru sănătatea noastră și ce nu. A avut loc o criză medicală, urmată de o criză socială, în care nimeni nu a mai putut ieși din casă.

Emoții și sentimentele contradictorii

Și pentru că toate astea nu erau de ajuns a venit și momentul nașterii fiicei mele Elena în plină pandemie. În cel mai înalt nivel al pandemiei, în care trăiam cu toți frica de a ne apropia de mamă, tată ,bunic,coleg , prieten , medic. Îmi dau și acum lacrimile de emoție când îmi amintesc prin câte stări am trecut. De la bucuria veniri pe lume a primului copil, la curiozitatea de a vedea cum e sentimentul de mamă , la frica de complicații la naștere pe care toate mamele o au, a mai venit și frica de spital din cauza virusului.

Citește și: Cum alegi încălțămintea potrivită pentru micuț?

Pentru că spitalele erau cele mai mari focare de infecție am ales să nasc la un spital privat. Am ales un spital privat în care se făcea testul de Covid 19 înainte de fiecare interare. Acum se face testul aproape în fiecare spital dar atunci era lispsă de teste în România și acest spital era printre singurele spitale în care se făcea . Am fost încantată de acest lucru, mi-a dat un sentiment de siguranță.

Încă un motiv pentru care am ales sa nasc într-un spital privat a fost pentru că de obicei în aceste spitale fiind mai costisitoare sunt mai puține internari, lucru foarte bun în aceea perioadă. În acest fel mă gâdeam că deși nimeni nu avea voie să mă viziteze , totuși voi fi ajutată de asistentele din spital cu tot ce are legatură de îngrijirea bebelușului. Urma să devin mama pentru prima dată și nu știam nimic de copii. Doamne , aveam atâtea emoții, atâtea întrebări în cap , și atâta nevoie de ajutor.

Schimbarea de scutece – mai greu de cât am crezut

Din păcate nimic din ce mi-am imagiant nu a fost așa. Se pare că foarte multe mamici au gandit ca mine și au ales un spital privat. Spitalul era plin, ba mai mult încă un etaj unde era o secție de neurologie a fost transformată în maternitate. Din cauza faptului că spitalul era foarte plin, persoanalul a facut față foarte greu volumului mare de muncă. Ba mai mult distanțarea sociala s-a simțit la cel mai înalt nivel și după naștere eu si fetița am cam rămas singure și neajutorate. Vizitele medicale erau foarte distante și scurte iar asistentele veneau doar în cazuri urgente.

Am rămas cu un gust foarte amar deși știu ca nu era vina nimănui. Înțelegeam că vroiau să păstreze distanța socială. Lucru foarte bun de altfel deoarece se protejau și pe ele dar și pe noi. Dar eu m-am simțit abandonată. Vizitele celor apropiați – nu, ajutor din partea spitalului – nu, cunostințele mele în legatura cu copii – lipsă.

Nu știam cum se alăptează un copil, nu știam cum se îngrijește bontul ombilical sau cum se schimbă un scutec. Nu știam nimic de copii. Știam doar că am un puișor de care trebuie să am grijă cu toată ființa mea și să îi ofer ce am eu mai bun. În spital am mai furat din experiența colegei de cameră iar când am ajuns acasă am fost ajutată de familie. M-am documentat cât am putut de mult pentru a îi putea oferi bebelușei mele îngrijirea de care are nevoie.

Acum Elena are deja două luni iau eu sunt expertă în schimbat de scutece. Nu aș fi crezut la început ca voi putea schimba scutece cu o mână sau că va deveni chiar distractiv. Acum că am acumulat ceva experiență vreau să împărtășesc cu viitoarele mămici cateva sfaturi.

Ai pus scutecul invers? Nicio problemă

Bebeluşii sunt foarte iertători când vine vorba despre micile scăpări în îngrijirea lor,și de obicei nici măcar nu le observă. Și totuși, ca orice proaspătă mămică, vei dori să faci tot ce îți stă în putință pentru a avea grijă de puiul tău. Aceste principii de bază în îngrijirea bebeluşului te vor ajuta dar nu uita, ce urmează sunt doar nişte sugestii de îngrijire a bebeluşului. Tu probabil că vei descoperi și alte strategii care funcționează mai bine pentru voi doi. Atâta vreme cât sunt sigure, nu ezita să le pui în aplicare.

Cum să alegi scutecul care se potrivește cel mai bine fundulețului bebeluşului ?

Este evident că puișorul tău va avea nevoie de scutece, o mulțime chiar. Dar întrebarea este ce fel de scutece? Pe piată există o multime de variate. Cum alegi scutecul care se potrivește bebelușului tău? Tot mai mulți bebeluși fac alergi la substanțele chimice cu ce sunt impregnate scutecele din comerț. Alegerea de scutece cu adevărat ecologice poate ajuta la evitarea acestor alergii și îți dă și sentimentul plăcut că protejezi mediul înconjurător. Dar există numeroase firme așa că ar trebui să îți faci bine temele. Unele din ele susțin că sunt ecologice dar de fapt conțin geluri chimice. Noi după multe testări am rămas la scutecele de la Zuluff.

Zuluff este prima marcă de scutece sustenabile românească – de unică folosință, cu fibre de bambus 100% naturale și fără chimicale. Moi și pufoase, parțial biodegradabile, scutecele sunt perfecte pentru părinții care își doresc o îngrijire naturală pentru pielea bebelușului lor. Sunt disponibile online pe www.zuluff.ro/ și în toate magazinele dm și BebeTei din țară. Pe lângă scutece, pe site există o colecție de jucării naturale din cauciuc sau lemn și o colecție nou nouță de hăinuțe sustenabile din materiale organice pentru copii.

Când trebuie schimbat scutecul bebelușului?

Mai ales în primele luni, momentul schimbării scutecului se produce foarte des. Uneori în fiecare oră cât timp bebe este treaz, alteori mai des mai ales în cazul nou-născuților alăptați. Deși nu pare să fie cea mai frumoasă parte a acestei slujbe noi pe care o ai cea mai frumoasă parte sunt alinturile dulci. Eu încerc să vorbesc cu bebelușa mea și să o alint sau chiar să gânguresc alături de ea la fiecare schimbat de scutece. Schimbatul des al scutecului înaite de fiecare masă e metoda de a ține iritațile la distanță de fundulețul sensibil al bebelușului tău.

Nu trebuie să faci pe detectivul pentru a-ți da seama când trebuie să schimbi scutecul. Vei ști cu siguranță când bebe face treaba mare, scremetele sau mirosul ți-o vor indica.

Câteva sugesti pentru a avea succes la schimbatul de scutece :

1. Înainte de a începe să îl schimbi, asigură-te că ai la îndemână tot ce ai nevoie, fie pe masa de înfășat, fie, dacă ești departe de casă, în geanta bebeluşului. Altfel, te-ai putea trezi că ai desfăcut un scutec murdar și apoi îți dai seama că nu ai nimic cu care să ștergi murdăria. Vei avea nevoie de toate cele de mai jos sau de o parte din ele:

  • scutece curate
  • şervețele umede sau dacă ești acasă îl poți spăla la fiecare schimbat de scutec
  • un prosopel uscat cu care să îl ștergi dacă l-ai spălat
  • un schimb de haine dacă au existat scurgeri pe lângă scutec
  • unguent sau cremă pentru iritații dacă este cazul

2.Spală-te și usucă-te pe mâini înainte de a începe, dacă se poate, sau ștergete bine cu un şervețel umed.

3.Ține la îndemână niște jucării. Spectacolele live sunt preferatele copiilor, o cutie muzicală, o jucărie, orice îi poate capta atenția suficient timp cât să îi scoți scutecul și să îi pui altul curat.

4. Întinde mai întâi un scutec de protecție sau o păturică dacă îl schimbi pe bebe în altă parte decât pe măsuța lui de înfăşat. Indiferent unde schimbi scutecele, ai grijă să nu îl lași nesupravegheat nici măcar o clipă. Chiar dacă este ancorat pe o masă de înfăşat, nu trebuie să te afli niciodată mai departe de o lungime de braț.

5. Desfă scutecul, dar nu îl îndepărta deocamdată. Mai întâi analizează situația. Dacă are scaun, folosește scutecul pentru a șterge cea mai mare parte. Apoi îndoaie-l dedesubt cu partea curată în sus care să acționeze ca o suprafață protectoare, și apoi spală-l cu apă caldă sau cu un șervețel, asigurându-te că îi cureți toate pliurile. Ridică ambele picioare, șterge fesele și scoate scutecul murdar .Înlocuindu-l cu unul curat înainte de a da drumul picioarelor. Usucă bine pielea dacă ai folosit apă. Asigură-te că are fundul complet uscat înainte de a-i pune scutecul nou (sau înainte de a aplica unguent sau cremă). Dacă încă nu a căzut bontul ombilical, îndoaie scutecul pentru a expune zona la aer și ai grijă să nu se ude. Asigură-te că prinzi bine scutecul pentru a diminua scurgerile, dar nu prea strâns, ca să nu producă iritații.

7. Schimbă hainele și cearşaful dacă este cazul.

8. Dacă ai unde, spală-te pe mâini cu săpun și apă sau ștergete bine cu un şervețel umed, cu şervețele antibacteriene sau cu o soluție igienizantă.

Pentru voi schimbarea de scutece este o provcare sau o plăcere ? Ce provocari sau întâmplări ați întâmpinat cu puișori voștri la schimbarea scutecelor?