Cum alegem încălțămintea potrivită pentru copii?

Desi unora li se pare dificil sa aleaga incaltamintea potrivita pentru micutii lor, odata ce ajung sa inteleaga ce este special la micile picioruse isi dau seama ca este floare la ureche sa gaseasca perechea potrivita.

Piciorul unui copil nou-nascut este delicat si flexibil, deoarece are multe straturi de grasime ce protejeaza labutele insa, atunci cand copilul incepe sa mearga, aceasta grasime se dizolva. Odata cu trecerea anilor, grasimea dispare iar oasele piciorului isi fac loc in piele provocand monturi, bataturi si rani.

Surprinzator si totusi ironic, picioarele reprezinta singura zona a corpului din care grasimea dispare odata ce imbatranim. Deoarece piciorul unui copil nou-nascut este extrem de flexibil, daca acesta se naste cu o problema la picior, anomalia poate fi corectata cu usurinta.

Dezavantajul este ca atunci cand un picior flexibil este incaltat cu o incaltaminte nepotrivita, se poate crea o diformitate. Asadar, parintii nu ar trebui sa cumpere atat de repede incaltaminte copiilor, pana ce astia nu invata sa mearga. Daca vrei sa-i faci un bine copilului tau, lasa-l sa mearga in picioarele goale cat mai mult timp.

Lasandu-l sa mearga descult, acesta isi va dezvolta corect muschii si articulatiile si va reusi sa-si tina echilibrul.

Pantofii pot afecta piciorul

Specialistii au dorit sa vada ce efecte au pantofii asupra picioarelor si au comparat membrele inferioare ale indigenilor care au mers tot timpul descult cu cele ale omului modern.

Se pare ca bastinasii africani aveau degetul mare drept, iar oamenii moderni aveau degetul mare indreptat spre degetul secund. De cele mai multe ori aceasta deformare a degetului mare se produce din cauza pantofilor ingusti la varf.

Asta inseamna ca incaltamintea nu este necesara copiilor. Intr-adevar este nevoie de ea insa doar pentru a-i proteja de frig si de lovituri. Trebuie sa ne asiguram ca micutii nostri poarta incaltaminte doar cand au intr-adevar nevoie de ea.

sfaturi pentru alegerea papucilor de copii potriviti

De asemenea, si sosetele pot influenta dezvoltarea piciorului in mod negativ, de aceea cei mici ar trebui sa poarte sosete numai cand sunt incaltati.

Cum alegem pantofii potriviti?

Cand cauti incaltaminte pentru copii, alege pantofii care au destul spatiu pentru degete pentru ca acestea sa se poata misca. Pentru evitarea monturilor, varful incaltamintei nu trebuie sa fie curbat prea mult spre interior. Pantofii confectionati din materiale naturale sunt cei mai potriviti, deoarece sunt flexibili.

Iata care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand cumperi incaltaminte pentru copii:

Varsta

Daca inca nu merg in picioare, asa cum am precizat si mai sus, copiii nu trebuie sa poarte incaltaminte. In cazul in care vremea este rece, niste botosei sunt suficienti. Desi exista o multime de perechi de incaltaminte care par foarte dragute si arata adorabil pe picioarele copiilor, acestea ii vor incomoda.

Daca tii totusi sa-ti incalti copilul, opteaza pentru premergatori flexibili si moi, deoarece acestia se muleaza pe picior.

Chiar si dupa ce copilul incepe sa faca primii pasi, acesta ar trebui sa umble descult sau sa poarte niste sosetele cu talpa antiderapanta. Mergand descult, cel mic isi va putea intinde degetele pentru a avea o stabilitate mai buna.

In plus, mersul in picioarele goale il obliga pe copil sa-si foloseasca toti muschii, ajungand mai tarziu sa adopte o postura corecta. Desigur nu trebuie sa lasi copilul sa iasa descult afara, insa atata timp cat sta in casa, acesta nu trebuie sa fie incaltat cu pantofi rigizi.

Marimea

Daca este prima oara cand cumperi incaltaminte pentru copii, trebuie sa acorzi o atentie foarte mare marimii. Inarmeaza-te cu rabdare si roaga-te ca cel mic sa probeze cat mai multe perechi pentru a-ti putea face o idee despre ce ar trebui sa cumperi.

Cum iti dai seama care este marimea potrivita? Nu-ti face griji, descoperi cu usurinta. Incalta-l pe cel mic si ridica-l in picioare. In aceasta pozitie, piciorul aluneca in fata, iar in spate va ramane loc in care vei putea baga degetul mic.

Nu este recomandat sa masori lungimea piciorului cand cel mic sta in fund sau culcat, deoarece piciorusele lui se pot alungi sub presiunea greutatii.

Pune copilul sa se deplaseze, facand cativa pasi incaltat, apoi verifica daca au ramas urme rosii pe laba piciorului. In cazul in care observi aceste urme trebuie sa cauti un model mai lat sau o marime putin mai mare.

Latimea

Nu doar lungimea, ci si latimea este importanta la o pereche de pantofi. De aceea ar fi bine sa mergi la cumparaturi cu cel mic seara, deoarece pe timpul zilei picioarele se umfla si astfel, s-ar putea sa-ti dai seama ca o pereche de incaltaminte cumparata dimineata nu-i vine la fel de bine seara.

Materialul si forma

Degetele picioarelor unui copil au nevoie de loc pentru a se intinde, de aceea trebuie sa alegem incalaminte cu botul inalt si rotunjit. Cnad vine vorba de material, pantofii usori, din panza, fibre sintetice sau piele sunt cei mai potriviti. Deoarece piciorul copilului transpira, materialul folosit pentru confectionarea pantofilor trebuie sa fie respirabil.

Copiii mici care au mai putin de un an si jumatate ar trebui sa poarte incaltaminte putin mai inalta care sa vina pe glezna. Talpa trebuie neaparat sa fie flexibila astfel incat sa poata fi indoita cu mana.

Incaltaminte fara talonet

Majoritatea tipurilor de incaltaminte sunt dotate cu talonet (sustinatori plantari interni), insa acesta nu este deloc util. Desi aproximativ 95% dintre copiii care nu au implinit inca 4 ani au piciorul plat (platfus), forma piciorului se va modifica odata ce copilul creste fara a avea nevoie de tratamente sau pantofi cu talonet.

In plus, se pare ca talonetul poate favoriza aparitia platfusului si mai mult il incurca pe copil atunci cand acesta paseste.

incaltaminte potrivita pentru bebelus

De unde cumperi hainute pentru copii?

Daca esti in cautarea de produse ieftine si de calitate, gasesti foarte multe perechi de papucei si hainute de bebelusi pe bebecool la preturi accesibile tuturor. Hainutele sunt de calitate superioara si potrivite tuturor.

Cat de des se schimba pantofii

Chiar daca acum esti fericit ca in sfarsit ai gasit incaltamintea perfecta pentru cel mic, pregateste-te sa o iei de la capat peste cateva luni. Trebuie sa verifici o data la trei luni incaltamintea pentru a vedea daca nu cumva aceasta a ramas mica.

La copiii sub 16 luni, piciorului creste in doar 2 luni cu peste jumatate de numar. La cei care au intre 16 luni si 2 ani, laba piciorului creste la fiecare trei luni cu apoape un numar si jumatate.

La copiii care au intre 2 si 3 ani, piciorul creste cu jumatate de numar la 4 luni. Copiilor care au peste 3 ani, laba piciorului le creste cu jumatate de numar la fiecare 4-6 luni.

Nu uita ca incaltamintea nepotrivita poate duce la unghii incarnare, degete deformate, bataturi si calusuri. Asigura-te ca alegi pantofi flexibili, moi din materiale usoare pentru a proteja picioarele copilului tau.