Virgula contează!

Oamenii cred că în ciuda faptului că nu se exprimă corect, ceilalți tot vor înțelege ce au de spus, dar în foarte multe dintre cazuri se ajunge la certuri, doar pentru că persoanele cu care vorbim nu percep mesajul din cauza modului nostru de a ne exprima. Virgula este un semn de punctuație care poate schimba înțelesul unei fraze, dar care de foarte multe ori este ignorată. Lipsa virgulelor duce adesea la exprimări greșite și de-a dreptul amuzante. Cei care nu sunt familiarizati cu literatura fac mai multe astfel de greseli.

Se mai spune că virgula salvează vieți, iar un exemplu de multe ori întâlnit și pe care se amuză oamenii, mai ales pe rețelele de socializare, este „Hai să mâncăm, copii” sau „Hai să mâncăm copii”. În concluzie, noi „nu mâncăm” copii, noi folosim virgule corect!

Un citat celebru al lui Henny Youngman este un alt exemplu pentru importanța utilizării virgulelor: „Sunt îndrăgostit de aceeași femeie de 45 de ani. Dacă află nevastă-mea mă omoară.”. Din prima propoziție reiese că femeia are 45 de ani, dar autorul se referă la faptul că e îndragostit de 45 de ani de aceeași femeie. Iată cum virgula modifică tot: „Sunt îndragostit de aceeași femeie, de 45 de ani. Dacă află, nevastă-mea mă omoară.”

Deasemenea, în textul următor: „Dacă bărbatul ar şti realmente valoarea pe care o are femeia ar merge în patru labe în căutarea sa”, bărbații au ales să pună virgula înainte de cuvântul „femeia”, iar femeile după același cuvânt. De aici putem deduce modul diferit de abordare a înțelesului frazei: „Dacă bărbatul ar şti realmente valoarea pe care o are, femeia ar merge în patru labe în căutarea sa” sau „Dacă bărbatul ar şti realmente valoarea pe care o are femeia, ar merge în patru labe în căutarea sa”.

Așadar, virgula este indispensabilă în transmiterea unui mesaj corect. Vă las încă un exemplu în final, preluat de pe o rețea de socializare.