Alegerea aparatului de vidat

Functia aparatului de vidat este de a genera un vid relativ intr-o capacitate/volum. Prin manipularea vidului, aceasta capacitate este alcatuita in general din: volumul intern al ventuzelor de vidat si volumul de retea (conducte).

Alegerea aparatului de vidat se va face in functie de nivelul debitului de aspiratie care se realizeaza. Pentru aceasta este bine de stiut ca temperatura inelului lichid joaca un rol important in realizarea nivelului de vidare asteptat. Debitele vor fi de ordinul a 200 la 400 litri de apa dedurizata pe ciclu. Prin urmare, consumul de lichid de racire va constitui un element major in alegerea sistemului de vidat.

Managementul de racire a apei din inelul de lichid este important in sensul ca el conditioneaza nivelul de vidare al instalatiei de sterilizare. El se traduce astfel: in cazul unui circuit deschis, printr-un consum exagerat de apa de alimentare a inelului (200 la 400 de litri pe ciclu), iar in cazul unui circuit semi-deschis, printr-un consum redus de apa in bucla (cam 30%). In cazul unui circuit inchis, se traduce printr-un consum foarte mic la nivelului aportului de apa si un consum energetic limitat de apa inghetata.

Configuratia locala a aparatului de vidat este apropiata de cea a unui sterilizator, fapt pentru care acest aparat este folosit de multe ori in procesul de sterilizare (acest tip de pompa creaza un vid suficient pentru o astfel de aplicatie).

Dimensionarea aparatului se face, in mod necesar, in functie de nivelul de vid. Acesta din urma este determinat de limita cavitatii aparatului, ea insasi fiind conditionata de presiunea vaporilor de la nivelul inelului de lichid (tipul si temperatura lichidului de racire formeaza inelul lichid).

Pentru a evita supra-dimensionarea aparatului de vidat, constructorii recomanda mai degraba cresterea capacitatii pompei in ceea ce priveste debitul (la presiunea de vidat nominala), decat incercarea dimensionarii aparatului cu un factor de siguranta pe presiunea de aspiratie.

Parametrii aparatului de vidat (cuva de sterilizare, conducte, robinete…) care influenteaza debitul de intrare sunt: debitul volumic necesar aparatului (debitul la intrarea pompei), volumul sistemului unde este creat vidul, debitul masic de aer scos, debitele masice de vapori si condens efectiv utilizati in timpul unui ciclu de sterilizare si timpul de evacuare necesar pentru un ciclu.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA ImageChange Image