Cainele Sufera Dupa Stapan: Anxietatea De Separare La Caini – Modul elegant de a scapa de anxietatea de separare

“De fiecare data cand pleci de acasa cainele sufera dupa stapan sau de anxietatea de separare, alearga prin casa, latra, scheauna pana innebuneste vecinii si cheama politia. Ai impresia ca e ca un iubit adolescent si nu vrea sa-ti mai dea drumul? Te scoate din sarite si nu stii ce sa mai faci? Ei bine, pentru a rezolva aceasta situatie ai nevoie de doua lucruri foarte simple: miscare si disciplina. Daca vei stapani aceste doua lucruri va fi simplu ca buna ziua de rezolvat. Sa vedem despre ce e vorba.

1. Ce Trebuie Sa Stii Referitor La Anxietatea De Separare

Cainele este un animal de haita, care traieste in grupuri, si pentru el e foarte greu sa traiasca singur, daca seful haitei nu e langa el. Insa, in salbaticie, cateii sunt obisnuiti sa astepte de mici. Cand sunt mici, ei trebuie sa o astepte pe mama lor sa vina sa-i hraneasca.

Mama lor nu le spune:

„Copii, eu ma duc sa vanez. Voi sa stati cuminti aici pana ma intorc.” Astfel, motivul principal al anxietatii la caini este lipsa exercitiului fizic. Cainii isi petrec mare parte din timp intr-o „cusca”, in speta, in apartament sau casa, dupa caz, fara a intreprinde activitati stimulatoare pentru creier.

In timp ce sta in casa, cainele mananca, doarme, se joaca cu stapanul si, apoi, iar doarme.Casa este precum un acvariu pentru pesti.

Asta inseamna ca el se misca fata – spate, stanga – dreapta, toata ziua. Iar apoi stapanul dupa ce vede comportamentul cainelui spune: „Nu stiu ce a patit Bubu, cred ca e nebun.” Daca un caine ar putea vorbi, ar raspunde: „Stapane, trezeste-te o data ! Du-ma la plimbare si nu ma mai tine inchis in casa.” La fel cum in salbaticie pasarile zboara, pestii inoata si felinele patruleaza zilnic dupa hrana, asa si cainilor le plac sa mearga cu cele patru picioare.

Cum ar fi sa lasi un copil in casa toata ziua?

De indata ce vede o usa deschisa sau un geam deschis, va fugi catre ea, precum un cal de curse. Astfel, cainele sta intre patru pereti 24 de ore si asta provoaca frustrare. Nefolosindu-i energia intr-un mod pozitiv, cainele actioneaza distructiv. Daca nu-i elimini energia in exces, atunci va exploda cumva. De aceea, orice caine, indiferent de rasa, talie sau greutate, trebuie plimbat in fiecare zi, cel putin o ora.

Indiferent de condiile meteorologice, ca ploua, ninge sau bate vantul, cainele tot trebuie plimbat. Toti cainii, indiferent de rasa, trebuie dusi la o plimbare dimineata. Dimineata, cand cainele se scoala, nivelul de energie este foarte ridicat, iar responsabilitatea ta este sa-i epuizezi energia pana la refuz. Odata epuizata toata energia, cainele va fi extrem de obosit, si primul lucru pe care-l va face, este sa manance si apoi sa se odihneasca. Gandeste-te o clipa: Care este nivelul tau de energie dupa cel putin 8 ore la serviciu si 2 ore pe drum? Exact, o energie foarte slaba.

Sau

Cat de obosit te simti dupa antrenamentul la sala de sport? Foarte epuizat. Acelasi lucru e necesar sa atingi si cu cainele: o stare de epuizare.

Mintea cainelui trebuie sa fie cu gandul: „Cum sa fac sa ajung mai repede pe patut?”

Insa, nu orice fel de plimbare, in care omul urmeaza cainele, iar cainele dicteaza regulile de plimbare, ci o plimbare care sa-i consume energia acestuia.

2. Cum Sa Plimbi Cainele In Mod Structurat?

Pasul 1: Verifica-ti pulsul

Cainii asculta numai de stapanii care au o energie calma si hotarata. Daca esti agitat, surescitat sau nervos, acorda-ti cateva minute de relaxare. Daca patrupedul este agitat, nu pune lesa, nu-l mangaia si nu te uita in ochii lui. Orice actiune a ta poate incuraja starea de agitatie a cainelui.

Pasul 2: Asaza lesa corect

Pune lesa cat mai sus la gatul cainelui, imediat dupa urechi, unde vei avea maximum de control asupra cainelui la plimbare. La expozitiile canine se pune lesa cat mai sus, deoarece ii da o postura mandra si o impiedica sa se lase distrasa. Cainii trebuie sa vina singuri la orice instrument, sa-l poarte ca o medalie. Nu merge la caine, fiindca o va percepe ca pe ceva negativ. Daca nu vine, e necesar sa-l ademenesti cu hrana sa vina la tine.

Pasul 3: Deschiderea usii

Pui cainele sa astepte langa tine, dupa care deschizi usa. Tine lesa scurta, dar nu strans.

Daca tii lesa de la jumatate, il lasi sa o ia in fata si sa te conduca. O data deschisa usa, cainele nu are voie sa o ia in fata si sa traga de lesa pana-ti rupe mana.

Pune-l sa se calmeze si sa sada smucind ferm, intr-o parte, de lesa. Nu iesi de pe usa pana nu-i schimbi perceptia.

Cainele trebuie sa astepte si nu-l deranjeaza. Nu te misti cand cainele se uita afara, spre usa. Daca te misti, raspunzi dorintei lui.

Tu faci primul pas. Iesi de pe usa primul, urmat de caine. Dupa ce-ai iesit din casa, din nou, pui cainele sa astepte pana inchizi usa. Cand te intorci acasa, din nou, il pui sa astepte si apoi intri in casa.

Pasul 4: Plimbarea propriu-zisa

Prima regula: nu lasa cainele sa te conduca nicaieri. Tu il conduci pe el. In aceasta plimbare, cainele urmareste omul si e atent la fiecare comanda a stapanului. E bine ca alti caini de pe strada sa vada ca te urmeaza, nu ca te domina. Altfel, se vor simti jigniti de prezenta lui. Cand incepe sa caute si sa miroase pe jos, trebuie sa corectezi acest comportament. In timpul plimbarii, cainele nu are voie sa miroase pe jos, sa miroase posteriorul altor caini, sa traga de lesa si sa mearga in fata.

Singurele doua activitati pe care cainele le poate intreprinde este sa mearga chiar langa tine si sa fie atent la indrumarile tale. Corectezi cainele cu o lovitura ferma in spate, intre picior si spate, exact cum e la cal si doar ca sa-i distragi atentia. Cand esti calare pe un cal, atingi o anumita parte a corpului. Undeva intre coaste si picior. O data finalizata plimbarea, te intorci acasa, unde ii oferi hrana si disciplina necesara.

3. Cum Anume Disciplinezi Cainele?

Primul lucru pe care-l faci dupa plimbare este sa hranesti cainele.Hraneste cainele dupa ce tu ai mancat. Astfel, cainele se va obisnui ca seful casei mananca primul si apoi subordonatii, si anume cainele. Apoi, cainii, fiind animale de haita, sunt obisnuiti sa urmeze liderul haitei, oriunde acesta se duce.

O data ce tu ai inceput sa te misti, cainele automat incepe sa te urmeze. De aceea, nu lasa cainele sa mearga in spatele tau in casa, in timp ce-ti faci rutina de dimineata. In timp ce iti faci cafeaua, prepari mancarea si ghiozdanul copiilor, cainele nu are voie sa te urmeze, deoarece poate crea agitatie. Astfel, asaza cainele pe patutul lui sau in locul lui favorit, calmeaza-l si fa-l sa astepte in pozitia culcat.

Daca un caine este agitat si nerabdator pune-l sa se aseze, sa se calmeze si sa astepte pana se calmeaza. Trebuie lucrat pana la capat. Nu doar „Stai”. Il opresti cu energie. Daca nu merge, il apuci de lesa. Trebuie sa-l fortezi sa atinga acea stare de spirit. Dupa ce ai atins starea de calm si supus, te poti indeparta si poti sa-ti continui ritualul de dimineata.

Daca acesta se indeparteaza de locul respectiv sau incepe sa te urmeze, pe un ton ferm spune-i „Stai” si arata-i cu mana sa se opreasca. Asteapta pret de cateva minute, pana cand cainele atinge starea de supunere. Cainele nu are voie sa se miste de pe patutul lui pana cand nu i-ai permis tu.

Tine minte Este energia ta care opreste cainele sa te urmeze sau sa devina agitat. De aceea, nu tipa la caine, nu oferi afectiune si nu deveni frustrat si agresiv. Odata ce ai ajuns la usa, cainele nu are ce cauta in preajma usii, deoarece acesta te va urma. Nu trebuie sa ajungi in situatia in care sa-i spui cainelui:

„Stai! Du-te la locul tau! Misca-te!”

Nici in situatia in care sa opresti cainele cu mana si cu piciorul, si tu sa te strecori pe usa sa iesi afara. De asemenea Nu trebuie sa-ti para rau ca lasi cainele in casa si sa incepi sa plangi. Dar nici sa-i oferi afectiune inainte de a pleca. Poti face asta cu un copil, dar un caine nu are astfel de sentimente.Cand un stapan aplica principiile psihologiei umane asupra cainelui inseamna ca il trateaza ca pe un om.

Cainele nu primeste decat iubire, peste iubire, peste iubire. E necesar sa nu lasi cainele intr-o stare de agitatie si entuziasm, deoarece tocmai acest lucru creeaza anxietate. Intr-un final, cainele va invata sa nu sufere de anxietate in timp ce esti plecat.

Daca ti-a placut acest articol, iti recomand sa descarci lista de verificare pe care am realizat-o. Aceasta lista iti va arata pas cu pas aceste strategii cu usurinta, cuprinzand 10 lucruri extrem de importante pe care trebuie sa le bifezi. Asa ca, apasa pe infograficul de mai jos si pune in aplicare.