Cum Sa Scapi De Obsesia Cainelui

De multe ori aud de la proprietarii de caini: „Cainele meu este obsedat de mingi”. „Cainele meu se invarta in jurul cozii.” Pentru unele persoane, acest comportament obsesiv al cainelui, poate fi ceva distractiv. In timp ce pentru altii, poate fi un comportament distructiv, mai ales, daca este combinat cu muscatul cozii, latratul permanent sau cu linsul diferitelor suprafete.

Cred ca deja te intrebi:

Este acest comportament normal? Este cainele bolnav? Ce este in neregula cu cainele? In aceasta postare, am de gand sa-ti arat acele greseli pe care le faci cu cainele tau si cum le poti rezolva, astfel incat sa nu te mai uiti la caine ca la un ciudat.

1. De Ce Cainii Sunt Obsedati De Obiecte?

Obsesia cainelui n-a aparut din senin. Stapanul i-a starnit obsesia in mod inconstient. Daca un caine nu mai are stapanul in apropriere, obsesia dispare.

In regatul animal, nu vezi caini salbatici sau lei obsedati de anumite lucruri. Ai putea observa puii de caini salbatici care ling pietre, rod crengi de copac sau musca coada unui caine salbatic adult, insa o fac doar in joaca, sa exploreze natura cu ajutorul gurii. Odata ce comportamentul cateilor escaladeaza, mama puilor le aplica o corectie usoara cu gura, astfel incat comportamentul nedorit sa inceteze. De asemenea, seful haitei stabileste toate regulile specifice: cand sa vaneze, cand sa manance, cand sa patruleze teritoriul, avand parte de miscare si disciplina.

Astfel, cainii au mintea ocupata tot timpul si nu mai au energie sa se gandeasca sa linga pietrele, sa rupa vegetatia sau sa alerge in jurul cozii. Cand cainii traiesc cu oamenii, acestia nu au parte de niciun fel de activitate care sa-i stimuleze mental, stau intr-o cusa 24 de ore si se plictisesc. Cainii ar putea sa linga pietrele pentru lipsa de minerale, dar nu le iau, nu mananca pietre, nu musca din ele, nu le imping sau nu le spala.

Citește și: Anxietatea de separare la câini: cum îl înveți să stea singur?

Daca face asa ceva, atunci e obsedat si neobisnuit, nefiresc, caci in mediul natural niciun caine nu devine obsedat de nimic. Seful haitei nu-i permite sa fie obsedat, nesigur, instabil. Cainii devin astfel, cand stau cu oamenii. Cand mintea este obsedata de pietre, cel mai bine este sa te porti ca un sef, nu sa te minunezi de ceea ce face: „Nu inteleg ce face? Ce-o fi de capul lui?”.

Daca te distrezi si te minunezi de comportamentul cainelui, in loc sa iei actiune la acel moment si sa-l disciplinezi, atunci acesta iti va stabili el reguli de comportare in propria casa.

Vei pierde timp pretios stand sa te gandesti, in loc sa-l scoti din starea aceea. Fara reguli de comportament, cainele nu va scapa niciodata de obsesie. Cand cainele se afla in starea de obsesie, nu-l mai intereseaza nimic altceva.

Multe persoane incearca diferite metode pentru a imblanzi cainele, spunandu-i „Nu!”, „Opreste-te!” sau tipand la caine.

Daca ii repeti „nu, nu, nu”, asta ii va intensifica starea in care se afla. Daca i te opui cainelui, cu o energie agresiva, ii transmiti acea energie cainelui si, astfel, el nu va intelege nimic.

2. Cum Ai Putea Sa Corectezi Comportamentul Obsesiv?

Pentru a fi seful de haita al cainelui tau, trebuie sa respecti formula urmatoare:

  • Ex + Ds + Af = Cd

Ce inseamna mai exact?

  • Ex – Exercitiu
  • Ds – Disciplina
  • Af – Afectiune
  • Cd – Caine docil

Exercitiu pentru corp, disciplina pentru minte si afectiune pentru bucuria omului.

Cea mai frecventa cauza a obsesiei la caini este lipsa exercitiului fizic.

Cainii stau intre patru pereti 24 de ore si asta provoaca frustrare.

Astfel, cainele va gasi o cale sa-si consume energia, invartindu-se sau mancand pietre. Daca oboseste, se opreste si se invarte iar. Se culca epuizat si se scoala cu aceeasi stare de spirit. Are o energie maxima, 24 de ore pe zi.

Daca nu-i elimini energia acumulata in exces, atunci acesta va exploda cumva. Nefolosindu-i energia intr-un mod pozitiv, cainele actioneaza obsesiv. De aceea, ideal ar fi sa plimbi cainele, in fiecare zi, cel putin o ora. In timpul plimbarii, cainele trebuie sa fie atent la stapan. Nu are voie sa adulmece solul, sa-si faca nevoile si sa se miste stanga-dreapta. Mentine lesa la nivelul superior al gatului, imediat dupa urechi, ca la paradele canine, pentru a avea maximum control in timpul plimbarii. Dupa ce te-ai plimbat cu cainele 30 de minute, ca o rasplata, poti sa-l mangai si sa-l lasi sa miroasa solul. Odata finalizata plimbarea, cainele va fi obosit, fiind mai usor sa lucrezi cu cainele la problemele pe care le are.

Asa ca, acum, poti pune accentul pe disciplina.

Disciplina nu inseamna sa tipi la caine, sa-l pedepsesti, sa-l lovesti sau sa-l tii in cusca o perioada. Dar, nici sa ai o atitudine agresiva, frustrata sau furioasa. De aceea, nu te grabi, linisteste-te si emana o energie calma si ferma. Daca un caine este obsedat de pietre, poti sa redirectionezi atentia prin atragerea nasului. Mai ales ca 60% din creier este controlat de nas.

In timp ce se joaca cu pietrele, misca pe la nasul cainelui o delicatesa si asteapta cateva secunde pana cand arunca piatra din gura. De obicei, o arunca instantaneu. Apoi, pune-l sa se aseze, sa se calmeze si, in timp ce asteapta cuminte, ofera-i delicatesa. Daca nu este calm, atinge-l ferm de gat sau trage-l lateral de lesa. Nu-i oferi delicatesa, daca acesta nu este calm si priveste pietrele.

Vei incuraja comportamentul nedorit. Tu vrei sa-i abati atentia de la piatra si s-o indrepti spre altceva. In timp ce este atent la tine, poti arunca pietre in jurul lui, ca sa-l provoci. Daca se uita la pietre, atrage-l cu mirosul delicatesei. De asemenea, ai mai putea sa-i redirectionezi atentia de la pietre, cu o minge de tenis. De fiecare data cand se joaca cu pietrele, arunca o minge in fata lui si asteapta sa ti-o aduca.

Retine

In fiecare zi trebuie sa-i dai cainelui ceva de facut, pentru a scapa de obsesie. In cazul de fata, sa se joace cu mingea. Poate atinge si misca orice mingea vrea, dar n-are voie sa se uite la piatra, nici s-o atinga, nici s-o miroasa.

Acum poti spune:

„Obsesia de pietre e usor de rezolvat. Dar, daca un caine e obsedat de mingi?” Nu conteaza obsesia cainelui, acesta are in continuare nevoie de disciplina. Cainele nu are voie sa se atinga de minge, daca starea lui de spirit este agitata si nerabdatoare. Starea de spirit calma poate fi atinsa numai dupa ce ai plimbat cainele cel putin o ora.

Daca nu este calm, atinge-l ferm de gat sau trage-l lateral de lesa. Odata ce a ajuns intr-o stare calma si supusa, doar atunci poti arunca mingea sau se poate atinge de ea. Tu doar stabilesti regulile si limitele de joaca cu mingea, cand poate sa se joace, cum poate sa se joace, care e starea de spirit. Chiar daca mingea este pe podea, cainele nu are voie sa se atinga de ea. Daca se aproprie prea mult de minge, atinge-l ferm cainele de gat sau apuca lesa, muta-l la distanta de minge si fa-l sa se calmeze si sa se aseze.

Ceea ce ii transmiti cainelui este:

Te poti uita la minge, dar nu o poti atinge. O atingi numai cand iti permit eu.

Ceea ce faci este sa revendici mingea. Cainele nu va fi speriat de tine, ci va intelege mesajul tau ca mingea respectiva iti apartine. Intr-un final, cainele isi va redirectiona atentia de la minge la stapani si va astepta urmatoare comanda. Dupa ce a asteptat pret de cateva secunde, doar atunci poti invita cainele sa atinga mingea. Ce faci cand un caine este foarte agitat?

In primul rand, pune lesa la nivelul superior al gatului, imediat dupa urechi, ca la paradele canine, pentru a avea maximum control in timpul plimbarii. In al doilea rand, tine cainele de lesa langa tine, arunca mingea, asteapta pana cand cainele se relaxeaza si apoi lasa-l sa plece sa aduca mingea. Dar, niciodata, sa nu lasi cainele sa aduca mingea, cand starea de spirit este nerabdatoare. O trimiti doar cand este intr-o stare foarte relaxata. In cele din urma, cainele va invata, ca singura modalitate in care poate obtine mingea este doar daca el atinge o stare de relaxare completa.