Ce trebuie să faci pentru a finaliza o carte la fiecare 4 zile?

În ziua de astăzi, mulți oameni se plâng că vor să citească, dar nu au reușit să descopere o carte care să le atragă atenția.

Partea cea mai tristă este că mulți dintre acești oameni obișnuiau să fie cititori înfocați în anii lor de școală, dar au ajuns atât de cuprinși în lumea internetului, a emisiunilor TV și a rețelelor de socializare, încât nu au timp și pentru cărți.

Toată viața mea am fost cititoare. Când eram copil, obișnuiam să împrumut cărți fantasy de la prietenii mei mai înstăriți, propunandu-mi să termin cel puțin una în fiecare săptămână. Din biblioteca părinților mei, mi-am făcut obiceiul să citesc romane de „capă și spadă”, precum „Cavalerii Pardaillan” de Michel Zevaco și „Cei trei mușchetari” de Alexandre Dumas. Odată cu facultatea, au apărut pe parcurs numeroase obligații importante – sarcini, examene, cursuri – care nu mi-au lăsat timp și pentru lectură.

Când mi-am luat primul job, timpul dedicat lecturii a devenit din ce în ce mai mic. Lipsa mea de energie și de motivație privind prima mea pasiune s-a redus treptat la a fi un simplu lux – unul pe care l-am prioritizat mai puțin decât vizionarea unui film sau o ieșire cu prietenii.

Și, cu toate acestea, îmi era foarte dor să citesc.

Mi-a fost dor să mă pierd în lumile create de alți autori. Mi-a fost dor să vizitez diferite locuri și să mă interesez despre viață din lecțiile pe care le-au învățat personajele mele preferate. Mi-a lipsit să subliniez prin cărți frazele mele preferate, să le transcriu într-un jurnal și să mă las încântata de cuvinte de parcă ar fi fost comoara mea secretă. Mi-a fost dor să sar peste ore de somn pentru a citi o carte până la 5 dimineața, povestea fiind prea bună pentru a o abandona la mijlocul ei. Mi-a fost dor să îndrăgesc personaje care nu au existat în realitate, ci doar în imaginația colectivă a multitudinii de cititori din întreaga lume.

Și așa, am decis că îmi voi readuce pasiunea de lectură înapoi la viață. Dacă te afli în același impas, este bine să îți propui un număr minim de cărți, pe care să le finalizați într-o perioada determinată de timp. De exemplu, pentru acest an, eu mi-am propus să finalizez 22 de cărți. Până acum, am reușit să finalizez 8 dintre ele. Dată fiind lungimea câtorva dintre ele (una dintre aceste cărți ar fi „Sticletele” de Donna Tartt, un roman complex de 1040 de pagini) eu sunt complet mulțumită.

Unul dintre cele mai productivi ani ai mei din punctul de vedere al cititului a fost 2019. Am finalizat 18 cărți din 15 propuse în acel an.

În acest articol, va voi împărtăși câteva sfaturi pentru a reuși să va finalizați lista cu lecturi. Dacă ați fost cititor în copilărie, dar v-ați pierdut obiceiul de a citi, acest articol este pentru dumneavoastră. Cred că în sugestiile următoare, veți descoperi ceea ce va trebuie pentru a va reîntoarce la citit. Iar dacă sunteți începător în ale lecturii, acest articol va reprezenta o introducere în lumea magică a cărților.

Cum să începi?

Când vine vorba de citit atunci când nu ai mai făcut-o de multă vreme, sarcina poate părea puțin descurajantă. Uneori, să te apuci de citit poate părea atât de copleșitor, încât ai tendința să renunți înainte de a începe. Un sfat pentru o lectură productivă sună cam așa: începe întotdeauna cu cea mai simplă componentă a sarcinii. Când vine vorba de lectură, cea mai simplă componentă o reprezintă alegerea cărții pe care vrei să o citești.

Alege o carte care se află în zona ta de confort

Sau, cu alte cuvinte, alege un gen cu care ești familiarizat. Poți chiar să alegi o carte pe care ai îndrăgit-o sau pe care vrei să o recitești. Acest lucru ar trebui să te pună cu „burta pe carte” fără prea multe impedimente.

Genurile mele preferate de cărți sunt Science Fiction și Fantasy. De fiecare dată când am avut nevoie să ies dintr-un reading slump, am ales să citesc una din cărțile din Trilogia „Furia Roșie” de Pierce Brown. Deși „stufoasă”, scrierea cursivă și pe alocuri amuzantă m-au făcut să îmi reiau obiceiul de citit.