Gandirea in “alb si negru”

Azi vreau sa va impartasesc o revelatie avuta in intalnirea cu colegii de la cursul de life coaching si sper sa va fie si voua de folos. Faceam role playing intre noi, exercitiu ce ne ajuta sa ne formam deprinderile de coach si, una din colegele care juca rolul de client a spus ca doreste sa rezolve o dilema de-a ei in cadrul sedintei.

Eu aveam rolul de observator asa incat doar am urmarit cum se desfasoara discutia, fara sa intervin dar in acest timp mi-am adus aminte de o situatie similara in care eu am ales sa discut o dilema la coaching. E adevarat ca am facut niste descoperiri importante despre mine si cele 2 situatii ce le cumpaneam in cadrul acelei sedinte dar cateva luni mai tarziu am ales sa urmez o a 3-a cale pentru a rezolva situatia, cale ce nu am luat-o in considerare in sedinta de coaching pentru ca eram prea concentrata pe celelalte 2 optiuni initiale.

Dupa cum stim, viata e complexa si are multe aspecte 🙂 astfel incat o gandire de tipul “ori e alba, ori e neagra” nu pare decat incercarea noastra de a simplifica lucrurile pentru a putea face fata mai usor unei situatii.

In multe cazuri realizam insa ca o problema nu are doar doua fete, ba din contra, e ca o panza de paianjen tesuta cu migala din itele vietii.

Vestea buna e ca din momentul in care iesim din tiparul de gandire de tip “alb sau negru” ni se arata multe oportunitati si suntem cuprinsi de un sentiment de eliberare ce ne va deschide inima si mintea spre gasirea unor solutii inspirate.

Revenind la subiectul nostru, minimalismul, vreau sa ne amintim de aceasta libertate a actiunii ori de cate ori ne simtim prinsi intr-o situatie ce pare confuza sau fara solutie. Simpla reamintire ne poate relaxa si asa vom avea disponibilitatea sa ne gandim la mai multe solutii si sa o alegem pe cea care ni se potriveste.