Cum determină felul în care citești o carte ce fel de cititor ești?

Cititul ne permite să creștem în plan personal și profesional. Cititul reprezintă, totodată, o sursă continuă de idei, perspective, modele și bucurii noi. Nu doar cat de repede citim o carte ci si CUM o citim poate determina ce fel de cititor ești

Îmi place să cred că, din fiecare carte citită, am învățat lucruri noi și relevante pentru societatea contemporană. Cel mai adesea, folosesc abordări diferite pentru fiecare carte pe care aleg să o pătrund. În cazul multor cărți, am citit pentru a înțelege mai bine subiectul discutat, și mai puțin pentru obținerea de informații. Scopul meu determină modul în care citesc o carte. Pentru o mai bună înțelegere, mă bazez pe o învățare lentă și profundă.

Există o mare diferență dintre a citi pentru a înțelege o idee sau un concept și lectura pentru informații. Felul în care citești „Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari va fi foarte diferit de modul în care vei aborda „Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald. Amândoi sunt mari scriitori, cu două concepții și povești diferite.

Scopul dvs. (și uneori percepția dvs. despre o carte) poate determina nivelul de angajament față de operă. Unii oameni citesc pentru a găși o perspectivă specifică, care să rezolve o problemă personală. Doar soluționând problema respectivă, veți ști că veți crește și veți profită de soluție. Alții citesc pentru bucuria de a se pierde în poveste și ficțiune.

O carte bună te poate învăța despre lume și, mai ales, despre ține. Te poate ajută să devii mai înțelept – nu doar mai cunoscător. Iar înțelepciunea va porni din conștientizarea adevărurilor durabile ale vieții umane.

Mortimer J. Adler, autorul lucrării „Cum se citește o carte: Ghidul clasic pentru o lectură inteligentă”, precizează într-un capitol că: „Dacă o carte este ușoară și se încadrează bine în toate convențiile tale lingvistice și în formele tale de gândire, atunci probabil că nu te vei dezvolta mult din citirea ei. Poate fi plăcută, dar nu va adăuga multe la cunoștintele tale. Cărțile dificile sunt cele care contează.”

O carte bună necesită o lectură activă. A citi eficient sau a învăța ceva intuitiv necesită muncă multă mentală. Este incomod, motiv pentru care puțini oameni îmbrățișează învățarea profundă în epoca apetitului pentru lecturi rapide și ușoare.

În cartea sa, Mortimer identifică patru niveluri de lectură:

Lectura elementară (alfabetizare)

Aceasta reprezintă forma de bază a lecturii predată în școli. Aproape toată lumea cunoaște o formă de lectură elementară. Odată ce puteți interpreta corect literele, ați obținut un anumit grad de suficiență a acestui nivel.

Lectura de inspecție

Adler definește lectura de inspecție drept „parcurgere sistematică” – a înțelege conturul și structura unei cărți într-o perioadă scurtă de timp. Aceasta vă oferă o idee despre subiectul unei cărți într-un timp limitat.

Cu atât de multe de citit și de învățat, majoritatea oamenilor se opresc la lectura de inspecție. În cadrul procesului, ei își învață creierul să formeze comenzi rapide pentru a fi eficienți: să caute rapid frazele centrale din text și să parcurgă textul pe „diagonală”. Deși pe termen scurt acest lucru poate suna ca un avantaj, pe termen lung riscați să va pierdeți atenția și concentrarea.

Lectura analitică (înțelegere)

Citirea analitică este o lectură parcursă și completă a unei cărți. La acest nivel, cititorul citește cu atenție cartea și își pune întrebări. Citirea analitică nu este necesară pentru persoanele care citesc doar de dragul divertismentului. Francis Bacon a remarcat o dată că „unele cărți trebuie gustate, altele înghițite, iar câteva mestecate și digerate”.

La acest nivel, începeți să vă angajați mintea și să săpați mai adânc în detaliile formulate. Este o abordare aprofundată, ce are ca scop înțelegerea mesajului și a obiectivului operei. În această etapă, începeți să înțelegeți modul de scriere a unui autor, comparând-o și contrastând-o cu experiențele personale, sentimentele, gândurile și cunoștințele dobândite anterior.

Lectura sintopică (sinteză)

Acesta este cel mai complex nivel de citire. Ea reprezintă citirea cea mai solicitantă și cea mai dificilă dintre toate. Cu toate acestea, citirea sintopică este cel mai plăcut nivel de citire, deoarece îl ajută pe cititor să înțeleagă profund un subiect.

Vezi și: 10 cărți care au fost interzile în școli

Pentru a profita la maximum de orice carte, gândește-te la tine ca la un detectiv care caută indicii asupra temei sau ideii generale a unei cărți.

A citi bine și activ este, prin urmare, nu numai un avantaj în sine, dar servește, de asemenea, la menținerea unei minți vii și evoluate. „Arta cititului, pe scurt, include aceleași abilități care sunt implicate în arta descoperirii fără ajutor: interesul observației, memoria disponibilă ușor, gama imaginației și, desigur, un intelect instruit în analiză și reflecție”, spune Adler.

Pentru a citi mai eficient, alege cărțile potrivite cu obiectivul pe care vrei sa îl atingi în urma lecturii tale.