10 cărți care au fost interzise în școli

Cărțile clasice și romanele contemporane pentru tineri adulți au fost ani de zile interzise în școli. Limbajul, conotațiile sexuale și chiar temele „satanice” au făcut obiectul reclamațiilor multor părinți. Atât cărți clasice, cât și romane contemporane au fost interzise ani la rândul în școli, din cauza „profanității”, a poveștilor centrate în jurul unor activități negative, a conținutului „pentru adulți” și a temelor „satanice”. În timp ce unele cărți au fost reîncadrate de conducerea școlară în urma presiunilor făcute de către elevi, altele rămân în continuare pe lista neagră.

„Biroul Asociației Bibliotecilor Americane pentru Libertate Intelectuală” urmărește numărul de reclamații pe care le primesc cărțile în școli, punând la punct cele mai frecvent contestate cărți începând cu 1990, precum și cărți clasice care au fost contestate și interzise de-a lungul secolului XX până astăzi.

În articolul următor, vă prezentăm 10 cărți interzise în școli și motivul pentru care au devenit atât de controversate și indezirabile.

1. Seria “”Harry Potter”” de J.K. Rowling

Deși este una dintre cele mai emblematice romane ale tuturor timpurilor, „Harry Potter” a fost blamată de multe ori.

Un administrator școlar din Nashville, Tennessee, a eliminat cărțile „Harry Potter” din biblioteca școlii St. Edward înainte de începerea școlii în luna septembrie. El și-a argumentat gestul printr-un e-mail trimis părinților, în care a menționat faptul că „blestemele și vrăjile folosite în seria „Harry Potter” sunt blesteme și vrăji reale care, citite de o ființă umană, riscă să trezească spiritele rele în prezența persoanei care citește textul”.

Nu este prima dată când cărțile din serie au fost interzise. „Harry Potter și Piatra Filosofală” a apărut pe lista celor mai controversate cărți din anii ’90, chiar dacă prima carte a fost publicată în SUA abia în anul 1999. Cărțile „Harry Potter” au fost, de asemenea, cele mai controversate cărți în deceniul următor, cu plângeri legate de conținutul său „anti-familie”, violent și satanic.

2. “”Să ucizi o pasăre cântătoare”” de Harper Lee

„Să ucizi o pasăre cântătoare” a fost eliminat din programele de învățământ și interzis în școlile din SUA, datorită folosirii cuvântului „cioară” și a altor epitete rasiale, care promovează „ura rasială, diviziunea rasială și separarea rasială”, precum și „teme pentru adulți, cum ar fi actul sexual, violul și incestul”, după cum a declarat Școala Gimnazială Brentwood din Tennessee, în anul 2006.

Michael Cary, director de programe educaționale și instruire la Duluth Public Schools din Minnesota, a declarat pentru Duluth News Tribune că, „Am simțit că încă putem învăța aceleași standarde și așteptări prin alte romane, care nu impuneau elevilor să se simtă umiliți sau marginalizați prin folosirea cuvintelor rasiale „.

3. “”Aventurile lui Huckleberry Finn”” de Mark Twain

La fel ca în cazul romanului „Să ucizi o pasăre cântătoare”, limbajul cărții și înfățișarea afro-americanilor a fost controversat în școlile de stat din SUA. Interzicerea cărții apare la doar un an de la publicarea sa, când a fost numită generic un „gunoi și potrivită pentru mahalale”, în anul 1885.

4. “”Cele 13 motive”” de Jay Asher

Cartea „Cele treisprezece motive ”, desi a fost cea mai citita carte din 2007, a fost considerată cea mai controversată carte din școli în anul 2017, deoarece acțiunea sa se învârte în jurul sinuciderii.

Vezi și: Cum citești o carte în 4 zile?

Cartea a fost publicată în 2007, dar a căpătat popularitate datorită serialului bazat pe carte și difuzat pe platforma de streaming Netflix. Conținutul grafic din serialul „Cele 13 motive” a ridicat îngrijorări și în rândul profesorilor.

5. “”Ura cu care lovești”” de Angie Thomas

În timp ce „Ura cu care lovești” nu a fost interzisă în Katy, Texas, administratorul districtului școlar a eliminat-o din bibliotecile districtului, în timp ce era în curs de examinare, după ce un părinte s-a plâns de profanitatea cărții. Criticii au declarat că eliminarea cărții în timp ce se afla în curs de revizuire a reprezentat o încălcare gravă a politicilor de revizuire a districtului.

Autoarea Angie Thomas și-a declarat nemulțumirea pe Twitter:

„Sunt întristată să aud că un district școlar din Texas a interzis #TheHateUGive, dar sunt și eu îndreptățită – practic le spui copiilor din Garden Heights că poveștile lor nu ar trebui spuse. Ei bine, eu le voi spune și mai tare. Mulțumesc că ați întețit focul.”

Eleva în vârstă de cincisprezece ani, Ny’Shira Lundy, a strâns 4.000 de semnături în sprijinul cărții. Districtul a pus cărțile din nou pe rafturile bibliotecii, dar studenții trebuie să aibă permisiunea unui părinte pentru a o citi.

Plângerile de la „Ordinul Fraternal al Poliției” din Charleston County, Carolina de Sud, au pus, de asemenea, cartea sub revizuire la Liceul Wando, datorită a ceea ce grupul a numit „îndoctrinarea neîncrederii față de poliție”. Cazul se află încă în desfășurare.

6. “”De veghe în lanul de secară”” de J.D. Salinger

„De veghe în lanul de secară” a fost controversat și eliminat din listele de lectură școlară de multe ori, de la publicarea sa în anul 1951. Motivele care au stat la baza interzicerii cărții au fost temele considerate profane, obscene și centrate „în jurul unor activități negative”.

Prima interzicere a cărții a avut loc în anul 1960, când un profesor din Tulsa, Oklahoma, a fost concediat pentru că a pus cartea pe lista obligatorie de lectură a elevilor săi de clasa a 11-a. Profesorul a fost reangajat în urma unui apel în instanță, însă cartea a rămas interzisă.

7. “”Culoarea purpurie”” de Alice Walker

Părinții au numit „Culoarea Purpurie” „indecentă” și „cu conotații pentru adulți”, menționand totodată îngrijorări cu privire la „ideile sale tulburătoare despre relațiile rasiale, relația omului cu Dumnezeu, istoria africană și sexualitatea umană”. Cartea a fost interzisă într-o școală din Pennsylvania în anul 1992 și eliminată din bibliotecile școlare din Virginia.

8. “”Ferma animalelor”” de George Orwell

Patru școli generale din districtul Bay și trei licee din Panama City, Florida, au interzis „Ferma animalelor” în anul 1987, dar Consiliul școlar din Bay a eliminat interdicția după ce 44 de părinți au intentat un proces la judecătoria locală.

9. “”Căutând-o pe Alaska”” de John Green

Deși considerată a fi una dintre cele mai frumoase romane de dragoste, „Căutând-o pe Alaska” a fost și cea mai controversată carte din 2015, fiind acuzată pentru folosirea unui „limbaj ofensator” și „conținut sexual explicit”.

Green a realizat un videoclip pe canalul său de YouTube, ca răspuns la interdicția sa:

„Adolescenții sunt cititori cu logică critică și atenție. […] Nu citesc <<Proscrișii>> crezând că ar trebui să se alăture unei bande sau <> crezând că ar trebui să sară pe trenuri aflate în mișcare. În măsura în care pot spune, acest tip de lectură cu perspectivă îngustă pare să aibă loc doar în birourile administratorilor școlari.”

10. “”Șoareci și oameni”” de John Steinbeck

Romanul „Șoareci și oameni” a fost interzisă în sălile de clasă din Liceul Skyline din Scottsboro, Alabama, în 1983 și în școlile din George County, Mississippi, în 2002, din cauza „profanității” cărții.