Organizarea unei nunți

O nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unui cuplu. Este ziua cand cei doi isi unesc destinele si incep o calatorie pe meleagurile vietii. Totusi, poate fi foarte stresanta. De la alegerea formatiei de nunta pana la cele mai mici detalii, cum ar fi marturiile, este o perioada atat frumoasa cat si foarte plina de stres.

In general, mireasa este cea mai implicata in nunta. Ei ii trebuie mult timp pentru a-si alege tinuta, cuvantul ei este verdictul final asupra decoratiunilor, locatiei, florilor, tortului si a invitatilor. Femeile sunt mult mai implicate deoarece ele de mici isi viseaza nunta perfecta. Cand sunt mici, incep sa-si imagineze rochia perfecta, aromele tortului, perechea perfecta de pantofi, dar mai presus de toate, partenerul perfect care le va insoti la altar. Desigur, aceste vise se schimba cu timpul. Ele se maturizeaza iar preferintele sunt tot mai mari si tot mai diverse, in majoritatea cazurilor.

O mare piedica in calea unei nunti perfecte este bugetul care ii este alocat. In multe cazuri, parintii sunt cei care finanteaza nunta, totusi exista si cazuri in care tinerii viitori casatoriti incearca sa-si demonstreze unul altuia ca sunt stapani pe viitorul lor impreuna prin faptul ca isi finanteaza propria nunta. Totusi, chiar daca parintii sunt cei ce finanteaza nunta, chiar daca e contrariul, iar tanarul cuplu e cel care o finanteaza, acestia dispun de un buget. Din pacate, o nunta poate fi foarte costisitoare. Cuplul trebuie sa aloce un anumit buget pentru fiecare lucru oricat de nesemnificativ implicat in nunta.

In cazul in care parintii cuplului finanteaza nunta, in majoritatea cazurilor acestia se vor implica foarte mult in deciziile cu privinta la sala, aranjamente, decoratiuni, biserica, tort, rochie, si asa mai departe. Desigur, exista si parinti care nu se implica atat de mult, ci doar dau sfaturi si idei in legatura cu nunta.

De exemplu, florile. Cuplul, de obicei mireasa, alege florile. Ea alege un buchet reprezentativ caracterului ei. Pe langa asta, trebuie sa aleaga florile care ii vor decora sala, la fel ca si florile care ii vor decora masina, casa de unde va fi luata, si buchetele domnisoarelor de onoare. Ea trebuie sa aleaga ce flori doreste, flori naturale sau flori artificiale. Florile naturale sunt o alegere mai buna, deoarece ele raspandesc o mireasma incantatoare.

Totusi, acestea au dezavantajul pretului, pentru ca florile artificiale sunt mult mai ieftine. De asemenea, florile naturale au tendinta de a se ofili, pe cand pentru florile artificiale nu va exista niciun risc. Ideala ar fi o nunta vara, deoarece daca cuplul decide sa aleaga flori naturale, acestea ar trebui sa fie potrivit sezonului in care se desfasoara nunta. Depinzand de bugetul alocat pentru flori, cuplul poate sa aleaga un florar specialist pentru a le aranja corespunzator florile atat in sala, cat si in buchete.

De asemenea, cuplul trebuie sa hotarasca cate perechi de domnisoare si cavaleri de onoare vor avea. De obicei ei aleg prieteni apropiati si/sau frati, surori, verisoare sau alte rude. Acestia sunt cei care ii vor ajuta in planificarea nuntii propriu-zise.

Unele cupluri, de obicei cele instarite, isi organizeaza petrecerea burlacilor si petrecerea burlacitelor. Acesta se desfasoara cu cateva zile sau chiar cu o zi inainte nuntii. In unele cazuri, aceste petreceri sunt organizate de domnisoare, respective cavalerii de onoare. In cazul acesta, cuplul nu trebuie sa isi faca griji de finantarea acesteia, deoarece este in totalitate achitat de cei ce o organizeaza.

Daca cavalerii de onoare organizeaza o petrecere de genul ‘noaptea burlacilor’, ei vor angaja diferiti animatori pentru a condimenta seara. Ei pot angaja de la circari pana la stripteuze, depinzand de bugetul fiecaruia. De asemenea, ei vor face tot posibilul ca in aceasta noapte, viitorul mire sa fie facut de rusine, astfel incat acesta va primi diverse provocari. Cavalerii vor face probabil poze, pentru ca peste cateva saptamani/luni/ani sa poata rade impreuna de tot ceea ce au facut in seara respectiva.Petrecerea burlacitelor nu este de obicei atat de complexa ca cea a burlacilor, aceasta constand intr-o seara petrecuta acasa la una dintre domnisoarele de onoare.

O mare provocare va fi rochia miresei. Dupa cum spuneam, femeile viseaza la rochia lor de mireasa dintotdeauna. Ea trebuie sa fie perfecta. Din nou depinzand de buget, ele isi vor angaja sau nu un specialist in rochii de mireasa pentru a le ajuta sa isi aleaga rochia care le va avantaja cel mai bine silueta. De obicei, miresele ajung la un compromis in privinta rochiei, un compromis intre rochia demult visata si rochia care le avantajeaza cel mai bine silueta. Aceasta este o problema care exista dintotdeauna. Chiar daca mireasa vrea o anumita forma de rochie, aceasta ar putea sa o dezavantajeze, rezultand necesitatea alegerii unei alte rochii. In multe cazuri, rochia care ar avantaja-o perfect pe mireasa nu e pe gustul ei. Femeile sunt foarte greu de multumit, dat fiind faptul ca sunt foarte pretentioase. Barbatilor le este mult mai usor sa isi aleaga costumul.

Cel mai rau este in cazul in care parintii finanteaza nunta. In acest caz, nu numai ca viitoarei mirese trebuie sa ii placa rochia si trebuia totodata sa o si avantajeze, mai trebuie sa le convina si parintilor/viitorilor socri. Aceasta problema poate fi pusa si in cazul in care nu parintii sunt cei ce finanteaza nunta. Daca mireasa da o importanta mare opiniei parintilor/viitorilor socrii, ea le va cere sa o insoteasca in cautarea rochiei. Desigur, exista cazuri in care parintii se implica doar emotional, cazuri in care parintii doar finanteaza dar nu se implica in decizia viitoarei mirese, cazuri in care pe parinti ii intereseaza doar ca mireasa sa fie fericita in ziua nuntii.

Oricum ar fi, o nunta trebuie sa dispuna de un buget relativ mare, deoarece nuntile difera intre costisitoare si foarte costisitoare. Exista specialisti pentru orice, de la specialisti in rochii de mireasa si costume, pana la specialisti in decoratiuni de nunta, flori, torturi, mancaruri, sau chiar si specialisti in echilibrarea bugetului unei nunti. Pare putin ironic cum niste oameni care te ajuta sa iti cheltui eficient si inteligent banii, iti cer bani!