Cum Sa Plimbi Cainele Corect

În primul rând, felicitări pentru companion. Câinele poate fi foarte benefic pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, plimbarea se poate deveni frustrantă, dacă animalul de companie se trage în continuu. Este timpul așadar să înveți cum sa plimbi cainele corect.

Multe persoane cedeaza nervos cand trebuie sa iasa la plimbare cu cainele deoarece acesta fuge dupa alti caini, trage de lesa, musca si nu il pot tine sub control. Ei bine, daca stapanul cainelui este calm si hotarat si stie sa transmita mesajul potrivit cainelui, plimbare acestuia va fi foarte usor de rezolvat. In postarea de astazi am de gand sa-ti arat exact cum sa plimbi corect cainele fara a face din asta un lucru ingrozitor. Nu o plimbare asa cum o vad oamenii, cainii sa faca ce vor, ci bine structurata. Stai pe faza!

1. Beneficiile Plimbarii Cainelui

Orice caine, indiferent de rasa sau talie, trebuie plimbat cel putin o ora zilnic. Durata de plimbare a cateiilor pana intr-un an nu trebuie sa fie mai mare de 20 minute zilnic, deoarece acestia nu au muschii formati. De asemenea, in cazul cainilor de talie mare sau energici, precum pitbull, rottweiler, bull terrier sau ciobanescul german, este necesar sa cresti durata plimbarii pana la 90 de minute zilnic.

Vezi și: Cum să lași câinele singur în casă?

Plimbarea este cea mai buna metoda de a scapa de energia cainelui, indiferent de rasa. Mai mult, dupa miscarea zilnica cainele va fi mult mai ascultator, supus si usor de educat, deoarece ai eliminat energia fizica si frustarile din corp.

Daca ti-ai luat un caine, este responsibilitatea ta sa-i oferi educatia necesara, in sensul de plimbare, disciplina si afectiune. Cainele nu are nicio vina ca programul tau nu iti permite sa ai grija de el. Nu poti spune unui caine: „Bruno, mama nu te poate plimba astazi.” Cainele are nevoie de dedicare din partea ta. Dedicare inseamna sa-i indeplinesti nevoile tovarasului tau, in acest caz cainele. Ce faci atunci cand nu ai timp sa plimbi cainele? Ai putea spune: „Lucrez de dimineata pana seara, iar timpul nu imi permite sa plimb cainele.” „Am probleme cu deplasarea si nu pot plimba cainele.”

„Cainele are o curte mare si poate alerga linistit acolo.” Daca timpul nu iti permite sa plimbi cainele, atunci ai putea sa plimbi cainele 30 de minute dimineata, inainte de a manca si a pleca la serviciu, si 30 de minute seara, cand ajungi acasa.

Este extrem de important sa plimbi cainele inainte de a-l hrani. Cainele va intelege ca pentru a manca este obligat sa „munceasca”, adica sa-si consume energia prin plimbare. Daca fizicul nu iti permite, atunci angajeaza pe cineva care sa plimbe cainele in locul tau. A plimba cainele nu inseamna sa iesi in fata blocului sau casei si sa-l lasi sa-si faca nevoile sau sa miroasa vegetatia.

Dar nici sa-l lasi in curtea din spate a casei si sa hoinareasca de unul singur. Aceste doua miscari nu sunt concentrate, iar cainele nu isi va epuiza energia fizica. Scoaterea cainelui la plimbare are loc chiar si atunci cand cainele sta la curte sau are 50 hectare de teren pe care sa se miste sau sa alerge. De ce? Deoarece cainele se simte prins in capcana si asociaza curtea cu o cusca, ducand la acumularea de frustari si energie fizica, facandu-l periculos si agresiv. Vrei sa stii care-i partea cea mai buna? 90% din legatura dintre caine si stapan se realizeaza prin plimbarea acestuia.

Retine: Nu plimba cainele pe acelasi traseu in fiecare zi. Pentru caine este plictisitor sa ai acelasi drum de fiecare data la plimbare deoarece nu mai este o provocare. Cainele va invata traseul respectiv si va deveni totul mecanic, nimic instinctual. Gandeste-te o clipa: Tu mananci aceeasi mancare zilnic? Te duci la acelasi restaurant in fiecare saptamana? Vizitezi acelasi oras la fiecare concediu?

Este placut sa incerci lucruri noi, mancaruri diferite si sa vizitezi noi locuri. In cazul cainilor, mersul in teritorii diferite pune creierul in miscare si va creea intelepciune, relaxare, ceea ce ii va epuiza pishic. De aceea, cand iesi din casa cu cainele la plimbare, intr-o zi o vei lua in stanga, in a doua zi in dreapta, schimband traseul in fiecare zi.

2. Incepe Plimbarea Cainelui De La Usa Casei

Obsesia cainilor sa se traga de lesa este foarte comuna.Inainte de toate, ar trebui sa inveti cum sa pui lesa cainelui corect, asa ca ia-ti, te rog, cateva minute si arunca o privire peste postare. Este interzis sa-i spui cainelui: „Bruno, vrei sa mergi afara.” „Vrei sa mergi la o plimbare?”

Asta creeaza agitatie si entuziasm, iar cainele va incepe sa alerge prin casa si sa latre de bucurie. Asa ca, ideal ar fi sa-ti pastrezi calmul si sa nu scoti niciun cuvant. Ulterior, deschide usa casei si asteapta, cateva minute, cu cainele, pana ce acesta se calmeaza. Multi oameni cand deschid usa casei trebuie sa tina cainele sa nu fuga. Multi caini o rup la fuga de cate ori deschizi usa. De obicei, cainele o ia la fuga, tarand stapanul pe strada.

Asta inseamna ca el controleaza plimbarea. In plimbarea asta tu controlezi fiecare pas. De aceea, daca dupa ce deschizi usa cainele devine agitat, trage de lesa intr-o parte si asteapta pana cand acesta devine relaxat. Daca trasul de lesa nu are efect, iar cainele devine tot mai agitat, atinge-l usor cu piciorul in spate, undeva intre coaste si picior, doar ca sa-i distragi atentia. Atentie Energia si limbajul controleaza manifestarile cainelui. De aceea, mentine o atitudine calma si ferma de fiecare data cand educi cainele. In felul acesta, ii arati cainelui ca nu esti de acord cu respectiva manifestare. Cainele trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca usa deschisa nu inseamna ca ar trebui sa o ia la fuga, ci ca acesta trebuie sa astepte comanda de plecare de la stapan. Intr-un final, cainele va asocia usa cu relaxarea si se va obisnui ca stapanul vrea ca el sa astepte, inainte de pleca la plimbare. Pentru a face asteptarea provocatoare, ai putea aduce un caine linistit in fata usii, astfel cainele va intelege ca indiferent ce este dupa usa trebuie sa astepte.

Odata ce ai revendicat usa si ai stapanit cainele, poti trece la urmatorul pas, si anume:

3. Cum Sa Plimbi Cainele Corect

Inainte de a iesi din casa, fii atent la energia ta. Limbajul trupului poate influenta starea de spirit si energia, fie ca esti sau nu constient de asta, iar cainele va reactiona in consecinta, in sensul in care ori va merge in fata ta la plimbare ori va latra sau musca alti caini. De aceea, stai cu spatele drept, privirea in fata, umerii trasi in spate si cu pieptul inainte. Tine mana drepta, lesa scurta si fara tensiune, iar energia ta trebuie sa fie calma, dar hotarata, deoarece se transmite prin lesa.

Daca esti agitat, nu te grabi, asteapta pana cand atitudinea ta se modifica. Mintea ta nu trebuie sa fie cu gandul la trecut, la cat de stresanta era plimbarea cu cainele, ci e necesar sa fie limpede.

Gandeste-te la ceva care iti place, precum partener/a, copii sau filmul favorit. Astfel, vei uita complet de ingrijorari si te vei relaxa. Dupa ce cainele a asteptat pret de cateva minute, apuca lesa, mentine capul cainelui chiar langa genunchiul tau si apoi iesi din casa primul, urmat de caine. Tine minte:

Cainele trebuie, intotdeauna, sa se afle cu capul imediat langa genunchiul tau sau in spatele tau, niciodata in fata ta. Stapanul trebuie sa iasa primul din casa.

De ce? Atunci cand cainele se afla in fata ta, inseamna ca acesta controleaza plimbarea. Daca lasi cainele sa mearga in fata ta, nu-i mai esti lider. Trebuie sa fii consecvent, iar cainele, sa ti se supuna. Cainele trebuie sa fie supus. Cainele va avea capul directionat spre directia inainte, concentrat la plimbare si la indicatiile stapanului.

Odata ce ai iesit din casa, cainele ar putea sa devina agitat, asa ca trage de lesa intr-o parte si asteapta pana se linisteste. Cainele nu are voie sa miroasa solul, alti caini, sa schimbe directia de mers sau sa-si faca nevoile, are voie doar sa mearga dupa stapani. Daca incepe sa se uite dupa altceva, nu mai e atent la tine. Faci cainele sa fie atent la tine, apoi relaxezi lesa. Este recomandat sa nu scoti un cuvant, sunetele putand crea exaltare cainelui. Ce faci atunci cand cainele trage de lesa?Cand targe de lesa, il tragi in sus ori schimbi directia de mers sau te opresti. Ii arati cainelui ca nu iti place c-o ia in alta directie. Tragi de lesa si intinzi doar daca nu e cuminte. Apoi, o lasi mai libera. Daca intinzi lesa si ramai incordat, nici cainele nu se va relaxa complet. Asociaza corectarea cu tensiunea. Intinzand lesa, il scoti din starea aceea, apoi te relaxezi. Dupa ce cainele se relaxeaza, tu sa tii umeri drepti.

Tine minte:

La plimbare nu trebuie sa privesti mereu cainele, ci sa inveti sa inaintezi si sa-l privesti in mod alternativ. E exclus sa privesti cainele ca o tinta, precum lunetistul. O plimbare relaxata este aceea in care inaintezi privind in jur si corectezi purtarea cainelui daca face ceva rau. Dar, daca te uiti la caine, anticipand ca va face ceva rau, atunci creezi tu singur o situatie neplacuta. Dupa ce te-ai plimbat cu cainele in aer liber, ca o rasplata, poti sa-l lasi sa-si faca nevoile si sa adulmece solul. Plimbarea cainelui cu bicicleta sau cu rolele il va epuiza fizic rapid si il va face mai supus, si, prin urmare, acesta va fi usor sa-i reabilitezi comportamentul.

Care este ideea de baza? Cainelui nu-i va lua mult sa inteleaga ce vrei de la el, atat timp cat stii cum sa transmiti mesajul. Prea complicat sa retii toate aceste informatii?