Simplifică-ți viața

In fiecare primavara imi place sa vizitez Muzeul Satului din Bucuresti pentru starea de calm care mi-o aduce. Poza este facuta de mine intr-una din casutele vizitate si incerc sa-mi imaginez cum era viata oamenilor acum 100 de ani si cat de diferita e acum. Tanjesc dupa simplitatea si ordinea din casele vechi tocmai pentru ca la mine in casa am senzatia ca ma sufoc de prea multe lucruri.

Ati avut vreodata parerea ca suntem inconjurati de prea multa tehnologie? Prea multe lucruri in sertare si dulapuri si multe nu le-am mai folosit de ani de zile. Prea multe lucruri de reparat in casa sau proiecte din diversele hobby-uri incepute si abandonate.
Prea multe posturi la televizor si prea multe jocuri de jucat pe PC, laptop, xbox sau chiar board games-urile din carton. Prea multe carti de citit si prea multe de invatat pentru la serviciu sau pentru dezvoltare personala.

De cele mai multe ori ajung sa fiu coplesita si sa nu fac nimic

Dar, in ultima vreme am auzit de mai multe curente prin occident: minimalism, downsize, tiny houses. Toate pleaca de la premisa ca am ajuns sa fim sufocati de prea multe obiecte, responsabilitati si ca o viata simplificata ne aduce liniste si echilibru in suflet.

Si, recunosc, petrec ore in sir in fiecare saptamana cautand informatii despre aceste subiecte.
Din fericire, fiecare articol ma motiveaza sa fac si eu schimbari in viata mea si am inceput prin a-mi sorta din lucruri. Fac pasi marunti in fiecare zi si rezultatele nu se lasa asteptate.

Ba chiar am avut o experienta ieri care mi-a rasplatit cu varf si indesat eforturile. Obisnuiam sa nu pot sa intru in debara pentru ca podeaua era plina de lucruri care nu-si gaseau locul in alta parte in casa. De curand am facut ordine si am aranjat pe rafturi ce era de pastrat, am aruncat o buna parte din troace iar altele au ajuns la vanzare si mi-au adus si niste bani in buzunar. Inca mai am cateva lucruri care nu s-au vandut dar acum pot sa intru in debara fara probleme. In fine, ieri pe la ora 21 ma trezesc cu administratorul blocului la usa ca e o inundatie in apartamentul de sub mine si trebuie sa verifice pe coloana unde sunt probleme. Ce sa vezi? Caseta de vizitare este chiar in debara si am fost in culmea fericirii ca a putut omul sa intre sa verifice fara sa fie nevoie sa mut jumatate de casa. Iti dai seama ca asa am evitat o situatie stresanta si seara mea a fost salvata :).

Mai am mult de lucru dar intamplarea de ieri mi-a demonstrat ca o casa ordonata te scuteste de multe situatii neplacute si stres nedorit. In urmatoarele articole o sa-ti povestesc ce alte strategii am aplicat in procesul de simplificare a vietii si ce impact au avut.