Vitamina D – de ce trebuie administrată bebelușilor

Dragi mămici astăzi vreau să vorbim despre importanța administrării viataminei D copiilor. Vitamina D este denumirea generică pentru un grup de mai mulți compuși, însă doar două forme sunt importante pentru organismul nostru:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol) – Vitamina D2 se sintetizează în cantități mici în anumite plante.
  • Vitamina D3 (colecalciferol) – Vitamina D3 se găsește într-un grup restrâns de alimente de origine animală, însă poate fi sintetizată și la nivelul pielii, sub acțiunea razelor ultraviolete (UVB). Chiar dacă vitaminele D2 și D3 par să aibă același rol la nivelul organismul, studiile arată că formulele cu ergocalciferol (vitamina D2) au un impact mai redus, ca intensitate și durată , față de colecalciferol (vitamina D3).

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (se dizolvă în grăsimi) și începe să își exercite funcțiile în organism decât după metabolizare.

Beneficiile vitamenei D

Vitamina D și-a obținut o oarecare popularitate pentru rolul pe care îl are în dezvoltarea scheletului copilului, însă studiile recente vorbesc despre implicații mult mai complexe.

Introducerea suplimentară a vitaminei D3, încă din primele zile de viață, ajută copilul să se dezvolte armonios, să fie mai puțin susceptibil de răceli sau de boli autoimune, precum astmul sau alergiile.

Vitamina D are următoarele funcții:

​​• Formarea sistemului osos – ajută absorbția și fixarea calciului și fosforului în organism, iar deficitul de vitamina D3 este principala cauză a rahitismului copiilor. În stadiile incipiente, boala se manifestă prin tulburări de somn, iritabilitate, paloare, scăderea tonusului muscular. Tulburările de mineralizare osoasă date de rahitism provoacă, în stadii avansate, deformări la nivelul cutiei craniene, membrelor, cutiei toracice, coloanei vertebrale și al dinților. De asemenea, copiii cu rahitism au o rezistență scăzută la infecții.

• Structura musculară – la nivelul celular, această vitamină este un mesager care participă la procesul de sinteză a proteinelor. În cazul unui deficit de vitamina D3, poate apărea miopatia (slăbire progresivă a mușchilor).

Susține sistemul imunitar – vitamina D acționează asupra celulelor imunitare B și T, deficitul fiind asociat cu o predispoziție mai mare la infecții (otite, infecții gastrointestinale , răceli ), dar și cu răspunsul exacerbat al sistemului imunitar și afecțiuni autoimune (astm , alergii, lupus, scleroză multiplă etc).

Care sunt sursele vitamininei D?

Rezervele de la mamă – la naștere, copilul poate avea o cantitate mică de vitamina D doar dacă mama în timpul sarcinii, a avut un nivel normal de vitamina D. Deficitul de viamina D în sarcină are o prevalență foarte ridicată, în consecință bebelușii »pășesc” în noul univers cu un dezavantaj major.

Vitamina D în laptele matern

Laptele matern este considerat o sursă valoroasă de vitamină D, care poate asigura necesarul acestui nutrient ,în primele 5-6 luni. Alăptarea nu poate garanta un nivel optim de vitamina D3, în cazul în care mama are deja o carență.

Alimente bogate în vitamina D

După 6 luni, odată cu începutul diversificări, alimente precum uleiul de pește, peștele gras, untul, gălbenușul de ou aduc copilului de vitamina D.

Vitamina D din soare

Este, la prima vedere, cea mai sigură și ușor de accesat sursă de vitamină pentru copil. Rata crescută a deficitului arată însă că soarele nu asigura necesarul de care are nevoie copilul. Printre cauze, se numără poluarea, radiații atmosferice, perioadele cu lumină solară redusă sau, dimpotrivă, perioadele caniculare (când este absolut necesar să protejăm pielea bebelușului cu creme speciale ).

Când apare deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamină D la copil este favorizat de următoarele condiții:
Aport sau sinteză redusă de vitamina D (deficit la mamă în timpul sarcinii, copii născuți prematur, alăptarea exclusivă o perioadă prelungită, expunerea redusă la soare, pielea copilului este închisă la culoare, alimentație săracă în vitamina D);
Malabsorbție sau tulburări digestive;
Sinteză redusă sau degradare rapidă cauzată de anumite boli sau medicamente (boli cronice renale, boli de ficat și medicamente ca fenobarbital, fenitoină, rifampicină, izoniazidă).
Din cauza numărului mare de factori care determină carența de vitamină, se recomandă suplimentarea cu vitamina D încă din primele zile de viață. Nu așteptați să apară deficitul!

Când e în ce doză se administrează vitamina D?

Este recomandată copiilor, inclusiv prematuri, dacă au o toleranță digestivă bună. Se începe administrarea începând cu vârsta de 7 zile, potrivit protocolul de profilaxie și rahitismului.

Suplimentarea este continuată până la vârsta de 18 luni.

Vârstă DZR de vitamina D
0-18 luni 400-800 UI
18luni-15ani 400-800 UI zilnic numai în perioadele reci
sau
18luni-15 ani 3000-5000 UI administrare la un interval de 7 zile,
numai în perioade reci
Pornind de la dozele standard, medicii pot decide în funcție de nevoile copilului să crească doza sau să limiteze tratamentul la anumite perioade. Se poate crește doza profilactică până la 1.000 UI / zi, pe perioade limitate (nedepășind o lună) la:

  • Bebelușii mici ale căror mame nu au primit vitamina D profilac în timpul sarcinii;
  • Prematurii și dismaturii, cel puțin în primele luni de viață;
  • Bebelușii până la 3-4 luni născuți în anotimpul rece;
  • Copiii din zonele poluate, cu condiții de îngrijire medie, cu pielea hiperpigentată, copii aflați în centre de plasament;
  • Bebelușii care se îmbolnăvesc des și au spitalizări frecvente;
  • Copiii cu tratament cronic anticonvulsivant.

Vitamina D naturală sau de sinteză?

Formulele naturale de vitamina D3 pot oferi avantaje față de cele de sinteză. Formulele sunt compatibile cu organismul uman. Acestea nu conțin coloranți artificiali, conservanți , îndulcitori și sunt mai ușor de asimilat de către organism. Lanolina extrasă din lână de oaie este o sursă excelentă de vitamina D3.

Asocierea vitaminei D3 cu grăsimi crește absorbția necesară, fiind o vitamină liposolubilă.
Atunci când trebuie să optați pentru o formă de vitamina D3 pentru copil, urmăriți pe flacon următoarele informații:

Concentrația (câte picături trebuie să administrați pentru a atinge doza recomandată),
Gustul produsului (un copil va accepta mai ușorun produs cu gust optimizat, plăcut ),
Ambalajul (dacă este în sticlă închisă culoarea, dacă este sigilat) producătorul și reputația lor.

Vitamina D3 500UI ,ChildLife Essentials, natural, Secom
Un produs care îl puteți găsi pe piață care are un conținut natural de vitamina D este ChildLife Essentials, natural, Secom. Are un gust de fructe , foarte îndrăgit de bebeluși.

Proprietăți:

  • Absorbția și utilizarea normala a calciului si fosforului și la menținerea concentrațiilor normale de calciu din sânge.
  • Menținerea sănatății sistemelor osos si muscular si a structurii dinților.
  • Funcționarea normala a sistemului imunitar.
  • Procesul de diviziune celulara.
  • Noi am comandat Vitamina D3 500UI ,ChildLife Essentials, natural, Secom de pe Republica Bio.

Pe Republica Bio găsiți o mulțime de produse toate bio cu certificare a calității și provenienței emisă de un Organism Certificator European de încredere. Printre produsele bio listate aici vei gasi produse alimentare, produse fără gluten, produse fără zahăr, dietetice, sănatoase, dar și produse nealimentare, cosmetice bio de îngrijire, produse de machiaj, curătare sau de curațenie.

Administrare

Una dintre principalele cauze ale deficitului de vitamină D la copii este lipsa aportului extern de vitamina D sau administrarea sporadică, în doze neadaptate vârstei. Această vitamină se suplimentează continuu până la vârsta de doi ani, dar și mai târziu, în perioadele reci ale anului, în cazul anumitor afecțiuni cronice sau tratamente medicamentoase.

În perioada de creștere și în adolescență, copilul poate avea nevoie de suplimente cu vitamina D. Consultați pediatrul! În cazul în care micuțul răcește de mai multe ori, se verifică și vitamina D din sânge. Carența acesteia scade răspunsul imunitar. Important! În foarte puține cazuri vitamina D este prea multă. Țineți legătura cu pediatrul copilului și luați împreună deciziile referitor la aportul optim .
Voi administrați vitamina D copiilor?”