Ai auzit vreodată de Ladakh?

Cam așa se derulau 90% dintre conversațiile cu prietenii noștri și persoanele care ne întrebau unde anume în India vrem să mergem. Restul de 10% erau reacții de genul „Doamne, dar de ce în India? Nu vă ajunge sărăcia de la noi?” sau „De ce să mergeți în mizeria aia?” sau și mai desele „Aoleu, o să veniți cu toate bolile posibile de acolo!” Toată lumea avea o părere formată despre India, toată lumea știa povești care mai de care mai înfricoșătoare din tărâmul mistic indian.

Ei bine, nu o să mă concentrez pe minoritatea cu prejudecăți ci pe cei care rămâneau ușor bulversați când le spuneam cuvântul magic Ladakh. Poate te întrebi cum am aflat noi de Ladakh? Simplu – dintr-un interviu cu Dalai Lama la care m-am uitat cu totul întâmplător și în care a menționat Ladakh ca fiind locul perfect pentru descoperirea budismului tibetan așa cum nu mai e în Tibet. Instant am pus filmulețul pe pauză și am bagat o căutare pe Google să văd unde mai exact e acest Ladakh. L-am reperat și a fost dragoste la prima fotografie! Am știut că acolo trebuie să ajungem.

Cineva chiar a avut inspirație când a creat munții ăștia!

Cred că aș putea scrie întruna despre Ladakh (ceea ce probabil că voi și face). Pentru că este cu adevărat un loc magic și nouă ne-a oferit de departe cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o vreodată. Dar o să încerc să te introduc treptat în acest tărâm ireal.

M-am gândit să scriu un articol informativ, să afli măcar un pic despre ce este de fapt Ladakh. Sunt convinsă că toate pozele și poveștile nu vor fi suficiente ca să te fac să înțelegi de ce nouă ne-a intrat pe sub piele atât de rău – și sinceră să fiu nu cred că va mai ieși vreodată de acolo. Însă voi incerca să te fac și pe tine să te îndrăgostești de acest loc.

Unde e Ladakh?

Bănuiesc că dacă spun Kashmir încep să dau la o parte vălul de ceață. Când te uiți la harta Indiei o să observi că extremitatea nord-vestică – înghesuită între vecinii Pakistan și China (Tibet) – este atribuită statului Jammu și Kashmir. Poate ai auzit de Kashmir datorită țesăturii care îi poarta numele, lâna fină obținută din caprele care mișuna prin zona aceasta și prin Tibet. Acest stat are o autonomie specială și este motivul unor conflicte teritoriale aprige între India, China si Pakistan.

Jammu și Kashmir este împărțit în trei regiuni: Jammu, Kashmir și Ladakh. Și uite așa am ajuns și la localizarea Ladakh-ului. Ladakh este de fapt regiunea cel mai puțin populată din cele trei, și istoria și cultura sa o apropie mai mult de Tibet decât de India. De fapt, după limba ladakhi, limba tibetană este a doua limbă vorbită în zonă. Și sinceră să fiu, noi nu ne-am simțit deloc în India când am fost în Ladakh. Nu a fost niciun element care să ne facă să ne gândim la India, la cultura indiană sau la religia hindusă. Este o regiune incredibilă strvită între munți impunători, voinicii Karakorum la nord și vedetele Himalaya la sud. Cu priveliști demne de National Geographic și cu o cultură fascinantă, regiunea Ladakh este cunoscută și ca tărâmul trecătorilor înalte.

Principalele orașe din Ladakh sunt Leh și Kargil, Leh fiind însă fosta capitala a regatului Ladakh. Este un oraș mic la o altitudine impresionantă de 3.500m și cu o populație de aprox. 27.000 oameni.

Cum ajungi in Ladakh?

Ladakh este unul dintre acele locuri în care chiar ți-aș recomanda să savurezi drumul până la destinație. Și o să îți explic și de ce. În primul rând, Ladakh este accesibil cu mașina/autobuzul/jeepul/motocicleta din iunie pânî pe la mijlocul lunii octombrie. Faci în jur de două zile din Manali (oraș în statul Himachal Pradesh de unde se pleacă spre Ladakh) până în Leh.

În caz că te întrebi de ce nu poți să mergi și în celelalte luni, trebuie să știi că drumul este plin de trecători la niște altitudini amețitoare, plin de serpentine și presărat cu priveliști de vis. Relieful pe care îl strabate drumul îl face vulnerabil în fața avalanșelor și numărul acestora nu este unul tocmai mic. Cu toate acestea, în Leh nu am întâlnit turist care să nu ne povestească despre faimosul drum Manali-Leh. Ca să nu te oftici și tu ca noi când auzeam atâtea laude aduse unui drum, îți sugerăm să alegi varianta aceasta și nu cea rapidă, clasicul avion.

Din păcate, noi a trebuit să alegem varianta cu avionul pentru că nu aveam suficient timp ca să ne bucurăm de o călătorie cu mașina sau cu autobuzul până acolo. Sunt zboruri zilnice între Delhi si Leh, însă doar trei companii aeriene operează pe această rută. Noi am savurat fiecare minut din zborul până în Ladakh și chiar dacă nu a durat două zile, ne-a ținut cu gura căscată.

Când să te duci în Ladakh?

Eu ți-aș recomanda să mergi… Acum! Din păcate, Ladakh nu e tocmai o destinație în care sa te poți răsfăța pe parcursul întregului an. Lunile recomandate sunt cele de vară și toamna timpurie, respectiv din iunie și până în octombrie. Noi am fost la sfârșit de septembrie – început de octombrie și, într-adevăr, foarte multe restaurante și pensiuni se pregăteau să închidă.

Cu toate acestea, există o rută celebră de trekking în Valea Zanskar numită Chedar. Este o drumeție foarte dificilă și i se mai spune și Drumeția Râului Înghețat. Pentru că are loc în timpul iernii pe râul înghețat Zanskar. Durează cel puțin o săptămână și implică temperaturi care îți îngheață și sufletul. De asemenea, nu există cabane pe traseu, întreaga perioadă se doarme în cort și în peșteri.

Fețe de oameni fericiți în drumeție prin Ladakh

Cum să obții viza pentru Ladakh?

În momentul în care am specificat la ambasada Indiei din București că vom merge în Ladakh, brusc am captat atenția tuturor și persoana care se ocupa de dosarele noastre le-a pus deoparte, a dat un telefon în dulcele grai indian din care nu am înteles nimic și ne-a spus cu o mină serioasă să revenim a doua zi pentru un interviu cu domnul consul. Domnul consul a ridicat din sprâncene și ne-a cerut dovada că mergem în tur organizat, ca să îi demonstrăm că acolo vom avea un ghid. În plus, a cerut și autorizarea ghidului nostru.

Nu a fost tocmai ușor să obținem documentația din Ladakh, din simplul motiv că acolo internetul moare uneori cu zilele. Dar într-un final, am reușit să o obținem și după două săptămâni am primit viza. Nu este un tarif special pentru Ladakh, procedura este aceeași ca pentru oricare alt stat din India, însă trebuie să faci dovada că acolo vei fi însoțit de un ghid.

Nu lăsa o amărâtă de viză să te țină departe de asemenea peisaje

Cum stai cu sănătatea în Ladakh

Noi nu ne-am facut niciun vaccin pentru Ladakh. Am fost însă sfătuiți să avem vaccinurile pentru hepatită – dar asta iți va spune imediat orice doctor atunci când pronunți India. Noi le aveam făcute, așa că nu a trebuit să ne mai înțepăm. Din fericire, nu am avut probleme de sănătate și nici nu am auzit astfel de cazuri. Cui îi este frică de țânțari poate să stea liniștit pentru că nu există țânțari atât de sportivi încât să ajungă la altitudinea aceea.

Răul de înălțime – este o afecțiune extrem de periculoasă și complet imprevizibilă. Poate să te afecteze indiferent de cât de sportiv ești, nu are legatură cu numărul de ore petrecute săptamânal făcând sport. Noi citisem prea multe povești triste pe internet despre ceea ce înseamnă răul de înălțime și am plecat cu pastile de acetazolamidă la noi. Se pare că acestea sunt recomandate în cazul în care te confrunți cu această afecțiune. Părerile sunt însă împărțite cu privire la cum să le iei. Sunt opinii care spun că trebuie să le iei preventiv, înainte să ajungi la înălțime, iar altele spun că sunt destul de puternice și cu efecte adverse numeroase și prin urmare să nu le iei decât când încep să apară simptomele.

Cum am reușit noi să ieșim câștigători în lupta cu răul de înălțime? Am petrecut prima zi în Leh lenevind la maxim. Nu am făcut absolut nimic în afară de a bea o tonă de apă. Se recomandă să te hidratezi pentru că apa ajută la evitarea răului de înălțime și ajută organismul să se obișnuiască mai repede cu altitudinea. Noi am băut fiecare câte 6 litri de apă în prima zi și minim 3 litri în zilele următoare.

Ladakh Kashmir India

Cu asemenea frumuseți la altitudine, cu siguranță nu vrei să ai probleme cu răul de înălțime

Din fericire, noi nu am avut niciun simptom. Singurul lucru pe care l-am simțit a fost o senzație ciudată în prima zi. Ne era foarte greu să ne mișcăm și oboseam și după 50 de metri de mers lent. A doua zi ne-a fost mai ok și a treia zi puteam să și alergăm ușor. Sfatul meu este să nu te joci cu sănătatea ta, să iți lași cel puțin prima zi pentru acomodare și să îți asculți corpul.

Și totuși… De ce să mergi în Ladakh?

Eu aș întreba de ce să NU mergi în Ladakh. Dacă iubești muntele, dacă vrei să vezi cum e să rămâi surprins de peisaje ireale de fiecare dată când întorci privirea, dacă vrei să descoperi ce înseamna budismul tibetan, dacă vrei să fii înconjurat de oameni blânzi și calzi, daca vrei sa tragi un ochi în bucătăria tibetană extrem de delicioasă, dacă vrei să descoperi o cultura fascinantă… Dă o fuga până în Ladakh! Te asigur că nu o să îți pară rău.