Prea multa tehnologie

Simt nevoia sa abordez subiectul legat de dependenta de tehnologie pentru ca sufar si eu din cauza ei. Multi din generatia “millennials” am fost pasoniati inca din scoala de jucariile cu butoane, de la tamagochi, la tetris, la masinutele teleghidate si pana la calculatorul personal.

Pe masura ce anii au trecut au aparut si alte “jucarii”: smart phone, laptop, tableta, console de jocuri, ebook reader, televizor 3D, sistem audio performant, aparat foto digital, bicicleta fitness cu 7 programe automate, bratara fitness etc si, trebuie sa le avem pe toate, preferabil intr-o versiune cat mai noua.

Daca ma uit la motivatia noastra de a le cumpara ajung la concluzia ca plecam de la niste intentii foarte bune: sa citim mai mult, sa facem mai multa miscare, sa tinem legatura cu cei apropiati, sa ne relaxam prin pasiuni ca fotografia sau filmele.

Pana aici totul pare in regula, deci, care e problema?

Problema apare atunci cand supraestimam ajutorul ce ni-l poate aduce tehnologia in urmarirea telurilor noastre. Cand ne hotaram sa ne cumperam bicicleta eliptica ne gandim ca nimic nu ne mai opreste in atingerea greutatii optime si totusi, dupa cateva saptamani, se transforma in cel mai bun cuier. Sau ne cumparam cel mai performant aparat foto si abia ajungem sa-l scoatem din casa.

Asa ajungem sa ne umplem casa de obiecte care strang praf si parca unica lor utilitate e sa ne aduca aminte ca nu ne-am tinut de planul initial.
Nu pot sa spun ca pana acum am incercat sa ma tratez de dependenta de tehnologie, din contra, am ajuns sa am o multime de gadget-uri care fac cam acelasi lucru si culmea e ca folosesc doar 2 dintre ele in fiecare zi.

De exemplu, smart phone-ul ma ajuta sa-mi verific emailul, sa navighez pe diverse site-uri, sa ma joc diverse jocuri, sa imi iau notite, sa tin legatura cu familia si prietenii si mai ales sa citesc. Mi-am facut abonament la scribd.com si acolo e prima sursa de informare cand ma intereseaza un subiect sau imi doresc sa ma relaxez cu o carte buna.

Al doilea obiect de tehnologie care ma ajuta aproape in fiecare zi este un hibrid intre tableta si laptop, Microsoft Surface Pro 3. L-am cumparat recent de pe OLX.ro de la un tip care l-a pus de vanzare aproape la jumatate de pret fata de unul nou asa incat am facut o afacere foarte buna.

De fapt, folosind doar cele 2 obiecte mentionate mai sus am realizat ca nu mai am nevoie de:

  1. laptopul meu vechi cu care imi placea sa stau seara in varful patului
  2. tableta pe care imi placea sa citesc, sa navighez pe net si care ma insotea in delegatii
  3. calculatorul de tip desktop pe care joc jocurile cele mai noi pe setarile ultra high
  4. ebook reader-ul primit cadou acum 2 ani si de pe care a citit mai mult prietenul meu (faptul ca nu-l pot conecta la scribd.com ma determina sa nu-l folosesc) – personal prefer sa citesc carti in reale – le citesc mai repede astfel
  5. consola de jocuri.. asta a fost o nebunie de acum cativa ani si chiar nu am mai apucat sa ma joc la ea
  6. aparatul foto digital (am unul foarte vechi pentru ca de cel putin 5 ani fac poze cu smart phone-ul dar recunosc ca nu sunt pasionata de fotografie)

Deci, dupa cum se vede, am o lista de 6 obiecte de pus la vanzare, asta in cazul in care ma intrebam cum sa-mi mai achit din datorii.

Cred ca fiecare din noi poate sa gaseasca ca fiind util sa ne facem din cand in cand un inventar al obiectelor de tehnologie din casa astfel incat sa evaluam ce folosim in mod curent si ce a ramas uitat intr-un dulap. In plus, e indicat sa ne hotaram cat mai repede daca pastram sau nu un obiect de tehnologie pentru ca acestea isi pierd din valoare foarte repede pe masura ce apar modele noi pe piata.